Balkono remontas po žiemos sezono: svarbu naudoti tinkamas medžiagas

2023-01-13, autorius Žydrūnas

 

Dauguma senos statybos daugiabučių turi balkonus, pagamintus iš gelžbetonio konstrukcijų. Įprastai jie yra eksploatuojami ilgus metus, tad dėl aplinkos poveikio balkono padas neretai ima trupėti, ypač po šaltojo sezono. Tai – ne tik estetiškai nepatrauklu, bet ir pavojinga, nes nuskilusios konstrukcijų dalys gali byrėti žemyn, o nutikus nelaimingam atsitikimui, visa atsakomybė tenka buto savininkui. Skaitykite, kaip suremontuoti balkoną ir išvengti galimų nelaimių.

 

Gelžbetonio konstrukcijų irimas

Nemažoje dalyje gyvenamųjų namų, ypač senos statybos daugiabučiuose, balkonai yra padaryti iš gelžbetonio. Dažniausiai tai yra nuo pastato sienos į lauką įsikišusi vientisa gelžbetoninė plokštė, kurios viduje, siekiant ją sustiprinti, yra įmontuoti armatūriniai strypai. Tai – balkono pagrindas, ant kurio vėliau jau yra montuojami statramsčiai ir / arba tam tikri apdailos elementai. Estetiniais sumetimais minėta plokštė kartais būna tinkuojama, papildoma dekoratyviniais elementais.

 

Dėl aplinkos poveikio (lietaus, šalčio, ore esančių cheminių elementų, biologinių veiksnių) balkonas ima dėvėtis – ilgainiui nutrupa ne tik apdailos elementai, bet ir konstruktyvo dalis. Tada gana greitai nyksta apsauginis sluoksnis ir ant armatūrinio strypo paviršiaus prasideda korozijos procesas. Metalą paveikus korozijai, skyla betonas, trupa bei ima kristi gabalais žemyn.

 

Konstrukcijų taisymas

Veiksmingas korozijos paveiktos gelžbetoninės konstrukcijos taisymas atstato balkono geometriją bei estetinę išvaizdą. Tačiau kyla klausimas – kaip tai taisyklingai atlikti? Svarbu paminėti, kad negalima konstrukcijų remontuoti paprastu cementinio tinku mišiniu, skirtu išlyginti sienoms. Tokie mišiniai, nors ir yra tinkami laukui, tačiau jų sukibimo stipris yra per mažas ir jie, deja, greitai nutrupa.

 

Atliekant taisymo darbus reikėtų taikyti suderinamumo taisyklę, t. y. taisymą atlikti naudojant gaminius, kurių techniniai parametrai yra panašūs į taisomo elemento parametrus. Statybos praktikoje vyrauja betono konstrukcijų ir paviršiaus taisymo medžiagų sistemos (rinkiniai), kurių pagrindas yra polimerais modifikuotas cemento rišiklis, trumpai vadinamas PCC (polimercementinis betonas).

 

Darbų eiga:

  • Pirmiausia reikia nuo betono paviršiaus nuvalyti netvirtus, korozijos paveiktus betono fragmentus, dengiamuosius sluoksnius, tinką ir izoliaciją.
  • Atsivėrusi plieninė armatūra dažnai būna surūdijusi todėl ją reikia kruopščiai nuvalyti arba apdoroti rūdžių modifikatoriumi. Rūdžių atkeltą betoną reikia pašalinti iki korozijos pažeistų vietų. Nuo strypų rankiniu arba mechaniniu būdu pašalinti rūdis, kad jie būtų šviesūs, metalinės spalvos, tada nuvalyti dulkes suslėgtu oru.
  • Ant paruošto paviršiaus paskleisti nuo korozijos apsaugančią mineralinę dangą Ceresit CD30.
  • Betono paviršių sudrėkinti, kad būtų matinis ir drėgnas. Ant paruošto paviršiaus paskleisti kontaktinį sluoksnį Ceresit CD 30.
  • Kitus sistemos Ceresit PCC mišinius tepti kontaktiniam sluoksniui apdžiūvus, kai mišinys bus matinis ir drėgnas, t. y. per 30–60 minučių. Atsižvelgiant į ertmės gylį, nelygumus, juos užpildyti naudojant mišinį Ceresit CD25 arba CD 26.
  • Kad paviršius būtų glotnus, jį galima išlyginti smulkiagrūdžiu glaistu Ceresit CD24.

Ant suremontuoto balkono pagrindo vėliau gali būti įrengiama bet kokia, pagal eksploatavimo sąlygas tinkama, apdaila.

 

Balkono remonto klausimas yra aktualus kone visiems, gyvenantiems senos statybos daugiabučiuose. Skatiname pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu bei kibti į balkono remonto darbus jau dabar!

 

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą