Ceresit DX: lygios grindys iš pirmo karto

2022-03-18, autorius Žydrūnas

 

Grindų išlyginimas tiesiogiai susijęs su judėjimo patogumu, patalpų estetika, taip pat baldų, įrengimų ir pan. ilgaamžiškumu. Būtent todėl šis procesas yra viena svarbiausių būsto įrengimo ar remonto dalių. Kaip geriausia atlikti šį procesą ir kokias priemones pasirinkti? Atsako „Spalvų salos“ ekspertai.

 

Grindų lyginimo darbai

Grindys lyginamos ne tik gyvenamosiose patalpose dėl estetikos, pastatomų baldų geometrijos, sklandaus vaikščiojimo ir pan., bet ir pramoniniuose objektuose – juose itin svarbu užtikrinti sklandų technikos ir žmonių judėjimą. Dažniausiai tam naudojami cementiniai savaime išsilyginantys mišiniai – jų takumas garantuoja idealiai lygius paviršius.

 

Grindų lyginimas atliekamas apdailos paskutiniame etape, prieš įrengiant dekoratyvias dangas (kilimines dangas, linoleumą, plyteles ir pan.). Siekiant teisingai ir kokybiškai išlyginti grindis, reikia žinoti maksimalų paskutinės grindų dangos aukštį, nes kitu atveju rizikuojama jas iškelti per aukštai ar per žemai. Grindys sluoksniuojasi iš grindų šiltinimo putų polistirenu, betonavimo, savaime išsilyginančio sluoksnio ir dekoratyvinės dangos, todėl būtina įvertinti šių sluoksnių storius. Tuomet galėsite nuspręsti, kokiais sluoksniais lyginsite grindis. Reikėtų atkreipti dėmesį, jog viršutiniai sluoksniai paprastai yra patys brangiausi, tad jie skaičiuojami itin atsakingai įvertinant jų sąnaudas. Dėl šios priežasties apatiniai sluoksniai pilami storesni (pvz. grindų betono sluoksnis), o tada pilamas savaime išsilyginantis mišinys, kuris yra skaičiuojamas milimetrais. Norint bent apytiksliai suskaičiuoti mišinio kiekį, turite įvertinti grindų nelygumą ir lyginamą plotą. Tai galite atlikti pagal šią formulę:

Reikalingas mišinio kiekis = plotas (m²) x sluoksnio storis (mm) x mišinio sąnaudų (~ 2,0 kg/mm/m²)

 

Liejimo procesas:

1.    Įvertiname pagrindą. Jis turi būti tvirtas (dažniausiai betoninis), lygus, be dulkių ir kitų sukibimą mažinančių medžiagų, nesuskilinėjęs. Ypač svarbu, kad nebūtų iškilimų, galinčių viršyti pilamo sluoksnio storį. Atribojame plotus į kuriuos galėtų nutekėti mišinys, tačiau jų nenorime lyginti.

2.    Pagrindą nugruntuojame specialiu gruntu (rekomenduojame Ceresit CN94), palaukiame kol išdžius

3.    Pasiruošiame mišinį (laikantis ant pakuotės nurodytų instrukcijų) ir liejame. Jeigu liejama ne per vieną mišinio paruošimo ciklą, tuomet antrasis išpylimas turi vykti pirmajam išpylimui dar būnant takiam, kad sluoksniai susijungtų. Dėl šios priežasties darbus rekomenduojama atlikti keliese.

 

Savaime išsilyginantis grindų lyginimo mišinys Ceresit DX

CERESIT DX yra pagal EN 13813 standartą CT-C30-F6 klasei priskiriamas cemento pagrindo grindų lyginimo mišinys, sukuriantis savaime išsilyginančią skystą masę. Šis mišinys skirtas lieti galutinius plonus sluoksnius patalpų viduje. Tarp gausaus mišinių grindims spektro, Ceresit DX išsiskiria tuo, kad labai lengvai išsilieja, išsilygina ir sukuria itin kietą, koncentruotoms apkrovoms atsparų paviršių. Mišinys puikiai tinka juodgrindžių, betoninėms, cementinėms bei anhidritinio cemento paviršiams lyginti tiek prieš dengiant plytelėmis, tiek minkštomis dekoratyvinėmis dangomis (kilimine, kamštine, PVC danga, grindų plokštėmis ar parketu).

 

Mišinys Ceresit DX gali būti naudojamas pastatų viduje – ten, kur nėra pastovios drėgmės: sandėliuose, dirbtuvėse, gamybiniuose paviljonuose, garažuose, palėpėse, ūkinėse patalpose ir panašiose vietose. Jis greitai stingsta, todėl ant mišiniu padengtų grindų galima vaikščioti jau po 2 val. Puikus kainos / kokybės santykis ir darbinės savybės iškelia šį mišinį aukščiau konkurentų.

 

Patarimai

Dirbant su bet kokiais savaime išsilyginančiais grindų mišiniais itin svarbu atkreipti dėmesį į šiuos aspektus:

  • Pasirinkite jums tinkamiausią mišinį (pagal reikalingą liejamą storį ir kietumą).
  • Laikykitės tikslaus vandens dozavimo ir kitų ant pakuotės nurodytų rekomendacijų.
  • Būtinai pagrindą nugruntuokite tam skirtu gruntu.
  • Liejant didesnius plotus, tai darykite keliese ir naudokite specialius įrankius (dygliuotą volelį, batų antpadžius ir pan.)
  • Mišiniui džiūstant jis neturėtų būti paveiktas šalčio, karščio (nuo šildomų grindų) ar tiesioginių saulės spindulių.
  • Jeigu atsirastų liejimo netikslumų, mišinį galima šlifuoti arba glaistyti grindims skirtais glaistais.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą