Dažai namams: nuo ko pradėti paiešką?

2021-11-18, autorius Žydrūnas

Nusprendus dažyti namus savarankiškai, vienas pirmųjų jūsų laukiančių iššūkių – dažų pasirinkimas. Kokie dažai tinka virtuvei, kokie vonios kambariui, kurie skirti medienai, o kuriuos rinktis metalui... Į visus šiuos klausimus atsako „Spalvų salos“ ekspertai.

 

Vieni dažai – visoms patalpoms?

Susidūrus su remonto sunkumais, kartais pajuokaujama, jog būtų puiku, jei galėtume tais pačiais dažais dažyti ir visas namų sienas, ir lubas... Teoriškai – tai įmanoma. Juk seniau viską balindavo kreida ar kalkėmis ir taip ilgus metus gyveno...  Tiesa, nuo tų laikų chemijos pramonė pažengė labai toli, o ir estetikos poreikis pakilo. Jeigu jūsų patalpų naudojimas nebus intensyvus, galite vienais pasirinktais dažais išdažyti visas lubas ir sienas. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis pusiau matinius ar pusiau blizgius dažus, nes tokie paviršiai lengviau valosi ir intensyviai plaunant neužsiblizgina. Taip pat turite būti pakantūs sienų nelygumams, nes šviesos atspindžiai blizgiame paviršiuje išryškina nelygumus ar sujungimus. Pavyzdžiui, lubas nudažius blizgesniais dažais, nuo šviestuvų krentanti šviesa dar labiau pabrėžia jų nelygumus. Būtent todėl luboms dažyti patariama rinktis giliai matinius dažus.

 

Vis dėlto, prieš dažant gyvenamąsias patalpas, rekomenduojame įvertinti jūsų poreikį, suskirstyti patalpas į labiau ir mažiau eksploatuojamas. Mažiau apkrautoms patalpoms (miegamasis kambarys ir svetainė) rinkitės matinius ar pusiau matinius dažus vandens pagrindu, o intensyviau naudojamoms patalpoms ((koridorius, virtuvė, vonia ar vaikų kambariai) – pusiau blizgius, tuomet paviršiai ilgiau išlaikys estetinę išvaizdą. Taip pat reikėtų įvertinti dažomų paviršių naudojimo intensyvumą. Paprastai pakanka vandeniu skiedžiamų polimerų pagrindo dažų (akrilinių ar lateksinių), nes jais nudažysite mineralinius ir medinius paviršius t. y. dominuojančius namų aplinkoje. Pirkdami dažus, drąsiai klauskite, kokios šlapio valymo kategorijos jie yra. Lengviausiai valysis 1-osios kategorijos, blogiausiai 3-iosios kategorijos dažai.

 

Skirtingoms medžiagoms skirti dažai

Yra keletas medžiagų fizikinių savybių, nuo kurių priklauso, kokie dažai joms labiausiai tinkami. Tai:

1.      dažomo paviršiaus įgertis;

2.      temperatūrinis išsiplėtimas;

3.      eksploatavimo aplinka.

Skiriant vis daugiau dėmesio ekologijai, platėja ir vandeniu skiedžiamų dažų pritaikymo sritis. Todėl medieną ir mineralinius paviršius, tokius kaip tinką ar mūrą, siūloma dažyti akriliniais, lateksiniais ar silikono dervos pagrindo dažais. Ilgus metus vandeniniai dažai buvo laikomi netaikytinais dažant metalą, tačiau jį nugruntavus tinkamu gruntu, vandens pagrindo dažais galima dažyti ir metalus. Spalvotiems metalams ar plieniniams paviršiams dažyti dažniausiai naudojami alkidiniai, poliuretaniniai ar epoksidiniai dažai – jie atsparesni atmosferos poveikiui bei agresyviai aplinkai t. y. trynimui (pvz. grindims), UV poveikiui, rūgštims ir šarmams (valiklių poveikiui, dūmų poveikio zonose ir pan.)

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą