Dažytų sienų valymas: kaip saugiai pašalinti dėmes?

2023-10-12, autorius Žydrūnas

 

Dažytų sienų valymas gali būti labai paprasta užduotis. Svarbiausia žinoti, kaip jį atlikti teisingai ir saugiai, nepadarant sienoms daugiau žalos. Pasirinktos valymo priemonės ir būdai turėtų būti pritaikyti pagal dažų, kuriais padengta siena tipą ir tai, kokius nešvarumus valysite. Taigi į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir kaip geriausia valyti dažytą sieną?

 

Dažų tipai

 

Prieš pradedant valyti, reikėtų įvertinti kokiais dažais siena padengta. Kuo blizgesnis yra dažų paviršius, tuo lengviau nešvarumus nuvalyti. Matiniai sienų dažai turi šiek tiek grublėtą paviršių į kurį dėmės įsiskverbia stipriau – jo geriau stipriai netrinti, nes galite labai lengvai pažeisti arba pašalinti dažų spalvą bei tekstūrą. Žinant, ar siena nudažyta blizgiais ar matiniais dažais, galėsite lengviau pasirinkti valymui tinkančias priemones, tačiau bet kuriuo atveju reikėtų vengti didelio abrazyvumo kempinių, nes galite netyčia pažeisti dažų sluoksnį, net jeigu jis pritaikytas plauti. 

 

Kaip geriausia valyti sienas?

 

Dėmės ant sienų gali atsirasti pačios įvairiausios: maisto ir gėrimų, markerių ar rašiklių dėmės, delnų antspaudai, purvas, dulkės ar vandens padaryta žala. Pasidalinsime patarimais, kaip geriausia sienas valyti. 

 

Valant maisto ar gėrimų dėmes, iš pradžių švelniai nubraukite maisto likučius. Dėmių valymui galite naudoti melamino kempinėles ir vandenį arba švelnų šilto vandens ir muilo arba indų ploviklio tirpalą, kuris yra universalus ir tinkamas daugelio dažytų sienų plovimui. Sudrėkinkite jame minkštą šluostę ar kempinę ir pradėkite švelniai valyti dėmę, judėdami nuo jos išorinės pusės link centro, kad dėmė neišsiplėstų. Po kiekvieno pavalymo nuplaukite šluostę švariu vandeniu. Kai baigsite, pašalinkite tirpalo likučius ir nusausinkite sieną švaria, sausa šluoste. Valymui taip pat galite naudoti melamino kempinėles ir vandenį. Jei siena padengta matiniais dažais, valyti reikėtų itin atsargiai ir stipriai netrinti, kad nepašalintumėte matinio sluoksnio. 

 

Valant rašalą ar rašiklių dėmes, gali prireikti valiklio su alkoholiu. Jei siena padengta blizgiais dažais, pirmiausia valiklį išbandykite ant nedidelio, nepastebimo plotelio, kad įsitikintumėte, jog nepažeisite dažų. Jei bandymas sėkmingas, sudrėkinkite valikliu šluostę ar kempinę ir  atsargiai valykite sieną. Baigę, dėmės vietą atsargiai nusausinkite. Jei siena nudažyta matiniais dažais – valiklio su alkoholiu geriau nenaudoti, verčiau pabandyti dėmę išvalyti švelniu vandens ir muilo arba indų ploviklio tirpalu. Tiesa, pirmiausia ištestuokite ar valydami nepažeisite dažų – jei valyti nepavyksta, gali tekti sieną perdažyti. 

Dulkėms bei delnų ar pirštų antspaudams valyti taip pat galite naudoti minėtą tirpalą. Sieną valykite švelniai, minkšta kempine arba šluoste kol pašalinsite nešvarumus. Nepamirškite valytos vietos nusausinti. Kad tokio tipo nešvarumai ant sienų nesikauptų – sienas reguliariai pavalykite mikropluošto šluoste ar švelniu šepečiu

 

Jei dėmės atsirado dėl vandens padarytos žalos (drėgmės, santechnikos gedimų ar pan.), išvalyti jas gali būti gerokai sudėtingiau. Pirmiausia įsitikinkite ar žalos šaltinis pašalintas, tuomet bandykite dėmę švelniai valyti kempine ar šepetėliu. Naudokite tam vandens tirpalą, nes tiek blizgios, tiek matinės drėgmės pažeistos sienos yra ypač jautrios. Jei po valymo dėmė išlieka arba matote, kad valydami dar labiau pažeisite dažų sluoksnį – greičiausiai teks sieną iš naujo gruntuoti ir dažyti. 

 

Geriausia dėmes šalinti iš karto, kad jos neįsisenėtų. Tačiau, net ir vėliau jas pastebėjus, dažniausiai sienas nuplauti pavyksta gana lengvai, jei tam naudojamos tinkamos priemonės ir valymas atliekamas atsargiai, nepersistengiant. Kokiais dažais bebūtų nudažytos sienos, prieš valant visuomet reikėtų atlikti mažus testus ir vengti labai šiurkščių šveistukų ar stiprios chemijos, kurie gali lengvai pažeisti ir subraižyti sienų paviršių.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą