Fasadų šiltinimas: proceso nauda ir medžiagų pasirinkimas

2023-10-03, autorius Žydrūnas

Namo fasadas – pati svarbiausia šilumos izoliacijos dalis, nes būtent fasadas turi didžiausią aplinkos ir temperatūros veikiamą paviršiaus plotą. Tad artėjant šaltajam sezonui, rekomenduojame pasidomėti, ar jūsų fasadas atlieka tinkamą termoizoliacinę funkciją ir jeigu ne – kuo greičiau taisyti padėtį. Tai padės ne tik žiemą mėgautis šiluma ir komfortu, bet ir sumažinti šiluminės energijos sąnaudas.

 

Kodėl būtina tinkamai apšiltinti fasadą?

 

Fasadų šiltinimas suteikia daugybę privalumų tiek gyvenamiesiems, tiek komerciniams pastatams. Visų pirma, kokybiška termoizoliacija pastebimai padidina energijos vartojimo efektyvumą – apšiltinus fasadą, šaltuoju sezonu sumažėja šilumos nuostoliai, o karštuoju laikotarpiu apsaugo nuo varginančios kaitros, todėl mažina vis didėjančias patalpų vėsinimo išlaidas. Tai dvigubai pasitarnauja mums, o kartu yra naudinga gamtai, nes yra mažinamas  anglies dvideginio išmetimas. Taip pat užtikrinamas komfortas ir atsiranda galimybė palaikyti stabilią patalpų temperatūrą visus metus. Be to, fasado termoizoliacija veikia ir kaip apsauginis barjeras, padedantis kovoti su drėgmės problema. Neapšiltintose sienose rasos taškas yra arčiau patalpų arba kartais net patalpose, todėl susidaro palankios sąlygos drėgmei ir vėsai, o tai – ideali terpė pelėsiui susidaryti. Apšiltinę sienas, sumažinate tikimybę kauptis kondensatui, užkertate kelią augti pelėsiui ir akivaizdžiai pagerinate patalpų oro kokybę.

 

Nepamirškite atlikti termovizijos

 

Norint efektyviai apšiltinti fasadą, reikėtų atkreipti dėmesį į tas pastato vietas, per kurias prarandama daugiausiai šilumos, dažniausiai tai būna stogas, balkonas, terasa, langų ar durų rėmai, laiptų sijos ir pan. Identifikuoti pavojingas zonas galima pasitelkus specialią infraraudonųjų spindulių kamerą, kitaip dar vadinamą termovizoriumi. Šis prietaisas bekontakčiu būdu fiksuoja paviršiaus šilumos srauto intensyvumą, kurio dėka lengvai galime rasti pastatų šilumos izoliacijos defektus. Tai yra nepakeičiamas įrankis, siekiant užtikrinti efektyvų energijos naudojimą ir pagerinti pastato šildymo sistemų veiklą. Termovizijos kameras galima išsinuomoti statybinių įrankių nuomos punktuose arba kreiptis į „Spalvų salos“ atstovus, kurie suteiks reikiamą pagalbą.

 

Kokybiškos šiltinimo medžiagos

 

Renkantis fasadų šiltinimo sistemas, būtina atkreipti dėmesį į keletą aspektų: pastato tipą, eksploatavimo sąlygas, aplinką, kurioje yra pastatas (dėl biologinės ar cheminės taršos), pastato konstrukciją, ilgaamžiškumą ir pan. Lietuvoje populiariausios fasadų šiltinimo medžiagos yra putų polistirenas bei akmens vata. Abi medžiagos tinka pastatų šiluminei izoliacijai ir renovacijai atlikti, tačiau skiriasi tam tikros jų savybės.

 

Putų polistirenas (EPS) yra populiariausia šiltinimo medžiaga Lietuvoje. Jį lengva montuoti, taip pat EPS yra labiau tinkamas mechaniniam apdorojimui (pjovimui, gręžimui, šlifavimui išlenkimui ir pan.), be to, lengva transportuoti ir nešioti statybos aikštelėje, mažiau apkrauna pastato konstrukcijas. Putų polistirenas gali būti ir labai kietas, o tai ypač naudinga praėjimuose, prie laiptinių, pirmuose aukštuose t. y. vietose, kuriose tikėtinas mechaninis pažeidimas.  Tarp gausos teigiamų savybių, yra keletas mažiau naudingų, pavyzdžiui: maža garo difuzija, todėl EPS nenaudotinas senos statybos namuose (dažniausiai kultūros paveldui priskiriamuose objektuose), taip pat jo yra gana žema lydymosi temperatūra, todėl medžiaga lengvai tirpsta gaisro atveju. Geresnėmis garo difuzijos ir priešgaisrinėmis savybėmis pasižymi akmens vata, tačiau jos apdirbimas yra sunkesnis, ji brangesnė.

 

„Ceresit“ fasadų šiltinimo sistemos

 

Jeigu ieškote patikimos, kokybiškos ir ilgaamžės fasadų šiltinimo sistemos, vertėtų pasižvalgyti po „Ceresit“ asortimentą. Ilgametė gamintojo patirtis atsispindi kokybiškuose produktuose. Jau yra sukurta nemažai šiltinimo sistemų įvairiems fasadų tipams ir skirtingiems užsakovo poreikiams ar dizaino sprendimams: nuo standartinės tinko apdailos iki sunkios keramikos. Visos sistemos pritaikytos mūsų klimato juostai yra sertifikuotos ir atitinkančios Europos sąjungos reikalavimus (ETICS). Štai keletas populiariausių:

 

„Ceresit Ceretherm Classic“ vis labiau populiarėjanti sistema, pasižyminti išskirtine kokybe. Ją įprastai renkasi tie, kas ieško nepriekaištingo ilgaamžiškumo, atsparumo sudėtingoms oro ir eksploatavimo sąlygoms. Sistema yra elastinga, atspari mechaniniams pažeidimams, stipresniems smūgiams, todėl puikiai pasitarnauja net ir vandalinėse zonose (įėjimuose į namus, laiptinėse, garažų zonose ar žemutiniuose aukštuose).


Vienas praktiškiausių ir ekonomiškiausių pasirinkimų – „Ceresit Ceretherm Popular“ sistema. Šis šilumos izoliacijos sistema pasižymi puikiu kainos ir kokybės santykiu. „Ceresit Ceretherm Popular“ sudaro: saugios ir patvarios tvirtinimo, izoliacinės medžiagos, armuojamasis sluoksnis, gruntiniai dažai, tinkas bei paviršiniai dažai. Ši sistema užtikrina reikiamas šiluminės izoliacijos savybes bei atsparumą blogoms ir besikeičiančioms oro sąlygoms.

 

Fasadų šiltinimo sistema „Ceresit Ceretherm Winter“ – jūsų išgelbėtojas vėsiu oru.

Sistema yra skirta atlikti darbus žemos temperatūros aplinkoje, kuomet lėtėja natūralus vandens pasišalinimas išgaruojant. Dėl mišinio savybių darbus galima atlikti švelnios žiemos arba ankstyvo pavasario sąlygomis, t. y., kai darbo metu temperatūra nenukrenta žemiau 0°Co praėjus 8 valandoms gali nukristi iki –5°C. Mišinį galima naudoti šiltinant naujai pastatytus pastatus, taip pat atliekant šiluminę renovaciją senuose pastatuose. 

 


Pastatams su reikalinga didesne garo difuzija ar didesniais gaisringumo reikalavimais rekomenduojama naudoti „Ceresit Ceretherm Wool“ sistemą. Pagrindinis skirtumas nuo kitų sistemų yra tas, kad šioje naudojama mineralinė akmens vata. Tai – puikus sprendimas viešuosiuose pastatuose ir visur kitur, kur reikalingos jos savybės.


„Ceresit Ceretherm Ceramik EPS“ sistema sukurta sunkiai fasado apdailai iš keraminių ar akmens masės plytelių ar akmens plokščių.


„Ceresit Ceretherm Phenolic“ sistema skirta vis populiarėjančioms fenolio plokštėms, kuriomis galima ženkliai sumažinti apšiltinimo storį, taip išsaugant pastato erdves ir padidinant naudingąjį plotą.


Ceresit Ceretherm  sistemose gausu patentuotų sprendimų: „BioProtect“, „UV Protect Technology“, „SelfClean“ ir kt.  


„BioProtect“ suteikia atsparumą pelėsiui, grybeliui ir dumbliams, todėl fasadas ne tik bus apsaugotas, bet ir ilgiau išlaikys savo estetinę funkciją. Tai ypač pravartu šiltinant pastatus biologiškai aktyvioje aplinkoje (prie parkų, soduose, prie miško ir pan.)


„UV Protect Technology“ – sprendimas intensyvioms spalvoms apsaugoti nuo žalingo ir blukinančio UV poveikio. Tai stipriai prisideda prie fasado estetinės išvaizdos ilgaamžiškumo.


„SelfClean“ sprendimas itin reikalingas, jeigu fasadas yra užterštoje aplinkoje (šalia intensyvios gatvės, prie parko ar miško, gamybinėje zonoje ir pan. Šis junginys padeda sistemai apsunkinti apnašų nusėdimą ant tinko bei palengvina jų savaiminį nusiplovimą lietaus metu.

 

Esate pasiruošę kibti į darbus? Nedelskite ir kreipkitės į „Spalvų salos“ specialistus, kurie padės išsirinkti tinkamas medžiagas, įrankius bei pakonsultuos kitais statybų ar remonto klausimais.



Straipsnio komentarai

Palikti komentarą