Grindų dažymo subtilybės: kokius dažus pasirinkti?

2022-08-17, autorius Žydrūnas

Norint perdažyti lubas ar sienas, daug kliūčių nepasitaiko: galime stumdyti baldus, patraukti trukdančius daiktus. Grindų atnaujinimas yra kur kas sudėtingesnis procesas, nes dažnai nėra kur išnešti baldų, be to, ne visada patogu atsilaisvinus vieną plotą jį nudažyti. Taigi, grindis reikia atnaujinti kokybiškai, kad dažnai to daryti nereikėtų.

 

Ruošiantis perdažymui vienas aktualiausių klausimų – kokius grindų dažus pasirinkti? „Spalvų salos“ ekspertai supažindins jus su dažų rūšimis, savybėmis bei naudojimo galimybėmis.

 

Skirtingoms dangoms – skirtingi dažai?

Bene populiariausios grindų dangų rūšys yra mineraliniai paviršiai (betonas, plytelės) ir mediena. Betoniniai paviršiai dėl savo fizikinių savybių dažniau yra naudojami visuomeninio naudojimo patalpose, o medines grindis neretai galime pamatyti privačių namų interjere. Dalis grindų dangų, tokios kaip linoleumas, marmaleumas ar kiliminės dangos, yra pagamintos iš sintetinių medžiagų ir nėra atnaujinamos, o tiesiog keičiamos.

 

Betoninės dangos dažniausiai naudojamos ten, kur yra ne gyvenamos, o bendros paskirties patalpos – pavyzdžiui, laiptinėse, koridoriuose, sandėliukuose, rūsiuose ir pan. Tokius betoninius paviršius galima dažyti bene visais grindims skirtais dažais – tiek vandens pagrindo, tiek alkidiniais, tiek epoksidiniais ar poliuretaniniais dažais. Pagrindinė dažų medžiaga atspindi jų savybes, tarnavimo laiką ir kainą. Mažai arba vidutiniškai apkrautoms patalpoms puikiai tiks alkidiniai ar vandens pagrindo grindų dažai, intensyviai naudojamoms (laiptinės, garažai, sandėliai ir pan.) ar chemiškai teršiamoms (gamybinės patalpos, laboratorijos) grindims atnaujinti rekomenduojama rinktis epoksidinius ar poliuretaninius dažus.

 

Alkidiniai dažai

Alkidiniai dažai sovietmečiu buvo itin plačiai naudojami namų ūkiuose. Alkidiniai dažai, dar žinomi kaip emalės, yra naudojami ir iki šiol – tai viena pigiausių priemonių grindims perdažyti. „Spalvų salos“ asortimente šiandien galima rasti vyresnės kartos atstovams gerai pažįstamas, populiarias, vadinamąsias Rygos arba latviškas emales. Minėtųjų dažų trūkumas – ribota spalvų gama, todėl spalvą tenka rinktis iš gamykloje sutonuotų spalvų. Privalumas – žema kaina ir geras dengiamumas. Alkidiniais dažais galima dažyti tiek ant švaraus, tiek ant jau anksčiau alkidiniais dažais dažyto betono arba medienos. Atkreipiame dėmesį, kad naujai išlietas betonas gali būti dažomas tik praėjus jo brendimo laikui t. y. mažiausiai 28 paroms. Taip pat, dažant alkidiniais dažais, reikėtų naudoti asmens apsaugos priemones (pirštines, akinius ir pan.), taip pat vėdinti patalpas.

 

Vandens pagrindo dažai

Vienas geriausių pasirinkimų gyvenamosioms patalpoms – naujos kartos vandeniniai dažai „Sadolin Epolan“. Priešingai nei alkidiniams dažams, šiems nereikia organinio skiediklio, kuris yra sunkiai skaidomas gamtoje, tad vandeniu skiedžiami akriliniai dažai yra mažiau taršūs. Dažai „Sadolin Epolan“ gali būti dažomi tiek ant betono, tiek ant jau dažytos kitokios dangos, nesvarbu, ji buvo dažyta alkidiniais ar vandeniniais dažais. Šių vandeninių dažų privalumas –  jie yra elastingesni, todėl geriau atlaiko deformacijas. Dėl šios priežasties su „Sadolin Epolan“ dažniau rekomenduojami medinėms grindims. Be to, vandeniniai dažai neturi tokio aitraus kvapo kaip alkidiniai, todėl poveikis dažančiojo sveikatai yra kur kas mažesnis. Be to jie yra tonuojami, todėl galėsite išsirinkti norimą spalvą. Taigi, vandens pagrindo dažai – praktiškai ir finansiškai naudingas grindų dažymo sprendimas.

 

Epoksidiniai dažai

Dar vienas pasirinkimas grindims – epoksidiniai dažai. Jie yra dvikomponenčiai, t. y. turi kietiklį bei bazę ir cheminės reakcijos metu kietėja gana greitai. Dvikomponenčiai epoksidiniai ar poliuretaniniai dažai džiūdami skleidžia gana stiprų kvapą, todėl visuomet rekomenduojama naudoti asmens apsaugos priemones (pirštines, veido kaukę, akinius ir t. t.) bei vėdinti patalpas.

 

Epoksidinė danga pasižymi aukščiausiu atsparumu trinčiai, tačiau nėra atspari UV spinduliams ir gali blukti, todėl dažniausiai yra naudojama patalpose, kurioms būdinga didelė apkrova, pavyzdžiui, laiptinės grindims (ypač žemutinių aukštų laiptams), garažų ar techninių patalpų grindims. Šių dažų privalumai – ypatingai atsparūs dilimui, ilgaamžiški, nelaidūs vandeniui, be to, juos galima tonuoti populiariomis spalvomis. Trūkumai – ribota spalvų ir blizgumo gama, reikia įgūdžių juos naudojant, aukštesnė kaina. Taip pat, būdami didelio tankio, ant paviršiaus sukuria kietą ir lygią plėvelę, todėl ant jo patekus drėgmei, gali būti slidūs. Norint išvengti šios savybės yra galimybė sukurti šiurkščią dangą – tam naudojamas frakcionuotas smėlis, kuris įplukdomas į dažų sluoksnius  dažymo eigoje.

 

Ar žinojote, kad dažant laiptines galima naudoti dažus Rilak RD-2, kurie yra skirti automobilių stovėjimo aikštelėms? Jų privalumai – danga itin atspari trinčiai, drėgmei bei UV, trūkumai – ribotas spalvų ir išfasavimų pasirinkimas.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą