Interjero spalvų galia mūsų emocijoms

2024-03-07, autorius Žydrūnas

 

Tikriausiai esate girdėję, jog spalvos turi psichologinį poveikį. Jos gali padėti nurimti ir atsipalaiduoti arba kaip tik būti žvalesniems ir darbingiems. O kai kurios netgi gali sukelti nerimą ir irzlumą. Skirtingi atspalviai skirtingai veikia mūsų nuotaiką ir savijautą, todėl spalvas interjerui reikėtų rinktis išmintingai. Pažvelkime giliau, su kokiais pojūčiais asocijuojamos tam tikros spalvos?

 

Spalvos ir jų suteikiamos emocijos

 

  • Mėlyna. Spalva, kuri yra bene labiausiai mėgstama visame pasaulyje. Mėlyna spalva skleidžia ramybę, mažina širdies ritmą ir kraujospūdį. Ji padeda atsipalaiduoti ir sumažinti streso lygį, todėl gali būti naudojama įvairiose patalpose, o ypač tinka miegamojo interjerui. Mėlyna spalva taip pat skatina kūrybiškumą, todėl ji dažnai pasirenkama erdvėse, kurioje žmonės skatinami mąstyti kūrybiškai ar užsiimti menais.
     
  • Raudona. Sodrūs raudoni tonai tiesiog spinduliuoja stiprią energiją ir aistrą. Ši ryški ir intriguojanti spalva suteiks jūsų namams gyvybingumo, tačiau naudoti interjere ją derėtų saikingai, nes ilgainiui raudona gali pradėti kelti nerimą. Ši spalva žadina apetitą, todėl dažnai yra naudojama restoranuose. Ją puikiai galite pritaikyti valgomajame, virtuvėje, akcentinėms sienoms ar interjero aksesuarams.  
     
  • Žalia. Tai spalva simbolizuojanti atgimimą, atsinaujinimą ir gamtą. Ji atgaivina patalpas ir suteikia joms gaivumo, šviežumo pojūtį. Žalia yra laikoma labiausiai akis raminančia spalva, nes asocijuojasi su pavasariu, gamta ir augmenija, todėl puikiai tinka įvairių patalpų interjerui.
     
  • Geltona. Šiluma ir optimizmu spinduliuojantys geltoni atspalviai suteikia patalpoms jaukumo ir skatina geresnę nuotaiką. Jie puikiai tinka virtuvėse, kuriose yra daug saulės šviesos – ilgomis žiemos dienomis sušildo erdvę, o vasarą suteikia patalpai lengvumo ir erdvumo. Mažesnėse erdvėse, pavyzdžiui, koridoriuose – šviesūs geltoni tonai gali padėti vizualiai praplėsti erdvę.
     
  • Pilka. Ši spalva perteikia ramybės ir santūrumo jausmą. Pilki atspalviai yra neutralūs, suteikiantys patalpoms modernumo ir balanso pojūtį. Įmonės dažnai naudoja pilką spalvą interjeruose, kad sudarytų profesionalų, solidaus ir patikimo verslo įspūdį. Ši spalva taip pat asocijuojama su saugumo jausmu, todėl ji idealiai tinka namams.
     
  • Ruda. Rusvi tonai simbolizuoja stabilumą ir ryšį su gamta. Ji dažnai siejama su komforto jausmu, todėl yra populiarus pasirinkimas interjeruose. Rudos spalvos tonai gali patalpoms suteikti jaukumo, ypač pritaikius tinkamus apšvietimo sprendimus. 
     
  • Neutralūs tonai. Švelnūs balti, pieno ar smėlio atspalviai asocijuojami su balansu ir harmonija. Jie dažnai yra naudojami kaip neutralūs pagrindai interjero dizaine ir padeda patalpose sukurti paprastumo, elegancijos ir rafinuotumo pojūtį. Neutralios spalvos suteikia lankstumo dekoruojant interjerą, nes prie jų lengva priderinti įvairių spalvų aksesuarus ar akcentus.
     

Planuojant interjero erdvę svarbu atsižvelgti į psichologinį spalvų poveikį ir tai, kaip jis dera su kambario tikslu. Sumaniai panaudoję spalvas, sukeliančias norimą emociją ir atmosferą, galite kiekvieną erdvę paversti jaukia ir harmoninga. Susipažinkite su Spalvų salos paruoštomis spalvų paletėmis ir išsirinkite spalvą savo norimai nuotaikai interjere sukurti iš plataus dažų asortimento

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą