Ką verta žinoti apie trinkelių priežiūrą?

2023-08-04, autorius Žydrūnas

 

Trinkelės yra viena iš populiariausių dangų, pritaikytų eksploatuoti lauko sąlygoms. Jos atsparios oro pokyčiams ir gali tarnauti daug metų, jeigu yra tinkamai prižiūrimos. Trinkelėmis dažniausiai išklojami nuosavi kiemai, stovėjimo aikštelės ir kitos vietos, kurios dažnai susiduria su nemaža trintimi – jomis reguliariai vaikščiojama, važiuojama ar kitaip eksploatuojama. O kaip tinkamai pasirūpinti trinkelėmis, kad jos kuo ilgiau tarnautų ir išlaikytų savo pirminę išvaizdą?

 

 Valymas

 

Rekomenduojama reguliariai šluoti ir plauti trinkelių paviršių. Ypač svarbu tai daryti po žiemos sezono, kai keliai ir kiemai būna barstomi druska, kuri kenkia trinkelių ilgaamžiškumui. Plaunant trinkeles su aukšto slėgio įrenginiais taip pat užkertamas kelias samanų ir kitos augmenijos sužaliavimui tarpuose. Jeigu plovimo metu pilnai išplaunami tarpeliai tarp plytelių, būtina iš naujo juos užpildyti sausu, išplautu smėliu (atsijomis). Ant trinkelių dažnai atsiranda ir alyvos ar kitos dėmės, kurios sunkiai nusiplauna joms įsigėrus į paviršių. Tokias dėmes reiktų iš karto nuplauti, patrinant šiurkščiu šepečiu ar šluota. 

 

 Piktžolių naikinimas

 

Jeigu tarpeliai jau sužaliavę ir apsamanoję, yra keli sprendimo būdai. Pirmasis - ravėjimas. Nors šis mechaninis variantas yra produktyvus, tačiau labai varginantis ir atimantis daug laiko. Kitu atveju piktžoles galima nupurkšti su specialiais herbicidais. Šios naikinimo priemonės yra stiprios, dėl to reikėtų elgtis labai atsargiai ir neišnaikinti daugiau žalumos, nei norėjote.

 

Impregnavimas

 

Norint pasirūpinti trinkelių priežiūra kuo anksčiau, rekomenduojame jas impregnuoti iš karto įrengus trinkelių grindinį arba nuplovus jau eksploatuotas trinkeles. Impregnantas apsaugo nuo dėmių atsiradimo po ištirpusios druskos ir padeda išlaikyti trinkelių spalvą, kuri laikui einant išblunka nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip pat ši priemonė pagerina paviršiaus išvaizdą, sustiprina spalvą, sumažina dilimą, apsaugo trinkeles nuo alyvų dėmių atsiradimo ir kitų nešvarumų, nes mažina paviršiaus įgeriamumą. Šie privalumai lengvina ir trinkelių valymą - jas lengviau nuplauti, kai dėmėms tampa daug sunkiau įsigerti. Padengtos impregnantu, trinkelės neįgers lietaus ar sniego tirpsmo vandens, todėl taps atsparesnės ardančiam šalčio poveikiui.

 

Jau dabar pasirūpinkite savo trinkelėmis su impregnantu, kurį galite rasti Spalvų Salos parduotuvėse!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą