Kaip įrengti vaiko kambarį? Specialistų patarimai

2022-07-19, autorius Žydrūnas

 

Neseniai susilaukėte naujagimio? O gal kartu su šeimyna kraustotės į naujus namus ar planuojate atlikti remontą vaiko kambaryje? Dalinamės paprastomis gairėmis, kurios padės įrengti savo atžalai jaukią poilsio, mokslo ir žaidimų erdvę viename.

 

Interjero koloritas

Anksčiau buvo įprasta mažųjų kambariui rinkti spalvą pagal lytį, tačiau stereotipai dažyti mergaitės kambarį rožine spalva, o berniuko – mėlyna, jau seniai neteko prasmės. Užuot besivadovavus lyčių stereotipais, verčiau pasirinkti universalias ramias spalvas, kurios tiks tiek mergaitės, tiek berniuko kambariui. Ryškios spalvos – žaismingas pasirinkimas, tačiau jos gali turėti neigiamos įtakos mažųjų dėmesio koncentracijai ar net miego kokybei. Be to, tokias spalvas sunkiau derinti prie bendro namų interjero. Patariame rinktis pastelinius, pavyzdžiui, kreminės, rusvos, žalsvos ar pilkos spalvos atspalvius. Jie skleidžia pozityvumą, ramybę, padeda geriau sutelkti dėmesį. Žinoma, paauglio kambario interjerą teks derinti su jo savininku, tad nepamirškite atsižvelgti ir į jo norus.

 

Vis populiarėjantis sprendimas – sieną ar jos dalį paversti piešimo lenta! Tai galite padaryti su inovatyviais dažais Dupli Color Smart Wall Blackboard Paint, ant kurių galima rašyti kreida, arba su specialiais skaidriais dažais SMART WALL PAINT – ant jais išdažyto paviršiaus galima rašyti žymekliais, tad galite bet kurią kambario sieną paversti lenta, skirta idėjoms, piešiniams ar namų darbams. Beje, šiuos dažus galima komplektuoti su kitu sprendimu sienoms – magnetiniais dažais, kurie bet kokį nudažytą paviršių paverčia magnetine lenta.

 

Baldų pasirinkimas

Jeigu įrenginėjate naujagimio kambarį, svarbu skirti dėmesio jo saugumui. Geriausia, kad baldai turėtų kuo mažiau aštrių kampų arba būtų įrengtos apsaugos, kad kūdikis nesusižeistų. Taip pat reikėtų vengti tokių baldų, ant kurių kiek ūgtelėjęs vaikas galėtų užlipti ir nukristi. Vienas pagrindinių kūdikio kambario akcentų – lovytė. Nors neretai naujagimiai miega su tėveliais, vaiko lova turėtų būti jauki, minkšta, kad jis joje jaustųsi ramiai bei saugiai. Rekomenduojama kambaryje įsirengti ir maitinimo krėslą. Taip bus patogiau ne tik jums, bet ir vaikui – jis taip greičiau įpras prie kambario aplinkos.

 

Mokyklinio amžiaus vaikų kambaryje aktualiausi baldai (be lovos ir spintos) yra patogus rašomasis stalas ir kėdė. Juos reikėtų parinkti pagal vaiko amžių, ūgį bei poreikius. Taip pat, pagal galimybes, verta turėti knygų lentyną. Joje galima laikyti ne tik knygeles, bet ir smulkius daiktus ar žaislus. Nepamirškite apie žaidimų kampelį: svarbus ne tik žaislų kiekis, bet ir jų sandėliavimas – tam geriausia naudoti uždaras dėžes. Taip kambarys atrodys tvarkingesnis.

 

Papildomi interjero akcentai

Kol vaikas dar mažas, interjero detales galite parinkti savo nuožiūra. Skirkite dėmesio apšvietimui – jis turi būtų jaukus, neerzinantis, o geriausia, kad šviesos intensyvumas būtų reguliuojamas. Vaikui paaugus, pakeiskite kambarį pagal jo pomėgius – tai gali būti jaukus vaiko mėgstamos spalvos pledas, patalynė su mėgstamais superherojais ar pliušiniai žaislai. Jeigu jūsų atžalos kambarys erdvus, galite jį papildyti žaismingais ir naudingais interjero elementais, pavyzdžiui švediška (gimnastikos) sienele.

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą