Ekspertai pataria: kaip išsirinkti spalvas miegamojo erdvei?

2023-07-18, autorius Žydrūnas


Įsigijote naujus namus ir dėliojate dizaino projektą? O gal jūsų miegamasis jau senokai prašosi atnaujinimo? Sienų spalva turi nemažai įtakos bendrai erdvės atmosferai – ji gali atpalaiduoti ar, priešingai, sužadinti energiją, gali skatinti kūrybiškumą ar didinti dėmesio koncentraciją. Kokio efekto siekiate jūs? Dalinamės keletu patarimų, kurie padės apsispręsti.
 
Spalvų psichologija

 
Ar žinojote, jog spalvos turi didelę įtaką mūsų emocijoms, nuotaikai ir netgi gali paveikti mūsų elgesį? Pavyzdžiui, šaltesni, tokie kaip mėlyni ar žali tonai, įprastai padeda sukurti ramią, atpalaiduojančią atmosferą, o šiltos spalvos, pavyzdžiui, raudona ir oranžinė, yra siejamos su energija, produktyvumu bei aistra. Oranžiniai elementai taip pat neretai naudojami restoranuose ar kavinėse dėl savo ypatybės skatinti apetitą. Tad prieš pasinerdami į remonto darbus, pasigilinkite į spalvų psichologijos dėsnius ir nuspręskite, kokios nuotaikos vyraus jūsų miegamojo erdvėje.
 
Interjero stilius
 
Ieškant geriausio spalvinio sprendimo savo miegamajam, svarbu atsižvelgti į tai, koks interjero stilius vyrauja jūsų namuose arba koks yra planuojamas. Galbūt siekiate prabangos įspūdžio, o gal jūsų namuose vyrauja minimalizmas? Pavyzdžiui, tokie kaip smėlio, pilkos arba baltos spalvos atspalviai puikiai tinka moderniam, minimalistiniam įvaizdžiui, o šilti žemiški tonai, tokie kaip rudi ar bordiniai gali puikiai papildyti Provanso įvaizdį ar įsilieti į modernios klasikos stiliaus interjerą. Svarbu nepamiršti, kad bendra stilių dermė yra itin svarbi tiek iš estetinės, tiek iš psichologinės pusės.
 
Baldai ir apšvietimas
 
Ieškodami tobulos spalvos miegamajam, nepamirškite pagalvoti apie turimus baldus bei namų tekstilę. Sienų spalvos turėtų būti pagrindas, prie kurios derės turimi elementai, kitaip remonto rezultatu galimai nebūsite patenkinti. Internete gausu informacijos, kokios spalvos dera tarpusavyje, kurie atspalviai kuriuos neutralizuoja ir pan. Nepamirškite tuo pasidomėti prieš išrinkdami TĄ VIENINTELĘ miegamojo spalvą.
 
Natūralios šviesos kiekis, kuris pasiekia jūsų miegamąjį, taip pat atlieka svarbu vaidmenį renkantis spalvas. Jeigu turite didelius langus ir į kambarį patenka daug natūralios šviesos, galima spalvų gama bus platesnė, galėsite įtraukti tamsesnius, sodresnius dažų tonus. Jeigu šviesos trūksta, derėtų rinktis švelnesnius atspalvius ir šviesesnės, didesnės erdvės pojūtį sukurti pasitelkiant dažus bei tekstilės elementus – užuolaidas, patalynę.
 
Išbandykite spalvų testerius
 
Svarbus dalykas renkantis ne tik miegamojo, bet ir bet kurio kito kambario sienų spalvą – testavimas. Itin pravartu išbandyti dažus ant sienos, kad įvertintumėte, kaip spalva atrodys prie skirtingo apšvietimo. Natūrali šviesa, dirbtinis apšvietimas ir net paros metas gali gerokai pakeisti vaizdą.
 
Nesijaudinkite, norint išbandyti patikusius atspalvius ant savo namų sienų, visai nebūtina įsigyti 5 kibirų dažų. Tam puikiai tiks SADOLIN Ambience dažų testeriai –patogu naudoti, jis padeda sutaupyti laiko, nereikia pirkti papildomų priemonių dažymui ir namuose po spalvos testavimo nelieka jokios netvarkos.
 
Visas dažymo priemones ir įrankius rasite spalvusala.lt

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą