Klijų tipai: kaip pasirinkti tinkamą priemonę savo darbams?

2023-03-26, autorius Žydrūnas

Klijavimas – vienas pagrindinių statybų ir remonto darbų. Planuojate klijuoti plyteles? Tvirtinsite medžio ar stiklo detales, o gal metalo konstrukcijas? Visais šiais atvejais būtina tinkamai pasirinkti klijus. Pasirinkimas įprastai priklauso nuo kelių veiksnių: klijuojamo elemento, medžiagos, ant kurios bus klijuojama ir aplinkos, kurioje bus naudojami klijai. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius klijų tipus bei jų ypatybes.

 

Kontaktiniai klijai

Kontaktiniai klijai – tai greitai džiūstantys, tirpiklio pagrindu pagaminti klijai,  tepami ant abiejų klijuojamų paviršių. Prieš suspaudžiant abu paviršius, jie turi išdžiūti (turi išgaruoti tirpiklis). Kontaktiniai klijai sulimpa akimirksniu ir sukuria tvirtą bei patvarų sukibimą, tuomet klijuojamų elementų padėties pakeisti neįmanoma.

 

Tokio tipo klijus galima naudoti ant įvairių medžiagų, įskaitant medieną, metalą, plastiką, gumą ir net audinius. Jie gali būti naudojami statybų pramonėje stalviršiams, spintelėms ir baldams montuoti. Taip pat kontaktiniai klijai puikiai tinka DIY (angl. Do It Yourself) projektams, tokiems kaip batų, rankinių ir kitų odos gaminių taisymas, rankdarbiai. Dažniausiai naudojami nedidelių gabaritų elementams klijuoti.

 

Naudojant kontaktinius klijus, svarbu dirbti gerai vėdinamoje vietoje ir atidžiai laikytis gamintojo nurodymų. Taip pat rekomenduojama mūvėti pirštines, kad klijai nepatektų ant odos.

 

Montažiniai klijai

Montažiniai klijai yra skirti klijuoti medžiagas ar daiktus, kuriems tenka didelė apkrova, pavyzdžiui, baldams, veidrodžiams, taip pat įvairiems plyšiams užpildyti ir sandarinti. Šio tipo klijai gali būti naudojami ant įvairių medžiagų: medienos, metalo, plastiko, gipso, cementinio tinko, keramikos ar net betono.

 

Montažiniai klijai taip pat dažnai naudojami ten, kur reikia nepriekaištingo sukibimo: fiksuojant statybines plokštes, grindjuostes, klijuojant automobilių dalis.

 

Epoksidiniai klijai

Epoksidinius klijus sudaro 2 komponentai (derva ir kietiklis), pasižymintys išskirtine sukibimo jėga, universalumu ir dideliu patvarumu. Klijai yra atsparūs vandeniui, karščiui ir cheminėms medžiagoms, todėl yra patikimas pasirinkimas įvairioms reikmėms. Epoksidiniais klijais galima tarpusavyje klijuoti įvairios paskirties medienos, metalo, akmens, plastiko, stiklo, keramikos gaminius. Šio tipo klijai dažnai naudojami statybose ir medienos apdirbimo srityje, taip pat laivų bei orlaivių gamyboje. Kartais jais yra taisomi keramikos ar stiklo gaminiai. Dėl savo skaidrumo, epoksidiniai klijai leidžia darbą atlikti itin kruopščiai ir estetiškai. Taip pat tinka sandarinti įtrūkimus, atkurti ištrupėjimus ar naudoti ankeravimui.

 

Tapetų klijai

Tapetų ilgaamžiškumas priklauso ne tik nuo pačių tapetų kokybės, bet ir nuo naudojamų klijų. Juos renkantis, rekomenduojama atsižvelgti į tai, ant kokio pagrindo jie bus klijuojami bei kokio tipo tapetai bus naudojami. Taip pat svarbus veiksnys yra patalpos temperatūra ir drėgmė.

 

Tapetų klijai pagal sudėtį skirstomi į:

  • Krakmolo pagrindu pagamintus klijus;
  • Metilo celiuliozės pagrindu pagamintus klijus;
  • Karboksilo metilo celiuliozės pagrindu pagamintus klijus;
  • Dispersinius klijus (pagamintus PVA pagrindu).

 

Bene dažniausiai naudojami yra metilo celiuliozės pagrindu pagaminti klijai. Populiariausi „Metylan“ klijai puikiai tinka tiek popieriniams, tiek flizelininiams, viniliniams, stiklo audinio, PVC ar struktūriniams tapetams. Jie pasižymi nesudėtingu paruošimu, gerai įsigeria tvirtai sukimba ir nepalieka nelygumų.

 

Grindų dangų klijai

Dažniausiai sutinkamos grindų dangos: linoleumas, kiliminė danga, kiliminės plytelės, parketas bei vinilinės grindų plytelės. Norint, kad šios dangos tinkamai tarnautų ir atliktų savo pagrindinę funkciją, jas rekomenduojama klijuoti prie pagrindo.

 

Linoleumo, vinilo ir tekstilinių dangų klijavimui dažniausiai yra naudojami akrilo dispersiniai klijai.

 

Parketo klijai yra gaminami MS polimerų, dispersijos, poliuretano, silano ar sintetinių dervų pagrindu (pastaruosius klijus klientai renkasi vis rečiau, nes jie nėra draugiški aplinkai bei naudotojui).

 

Populiariausi parketo klijai yra MS polimerų pagrindu, Kiilto MS Silex – jie yra elastingi ir tokie išlieka po daugelio metų. Be to, yra tinkami praktiškai visų tipų parketo klijavimui.  

 

Poliuretaniniai klijai pasižymi labai didele sukibimo jėga. Jais galima klijuoti masyvo parketą, dvisluoksnes ar trisluoksnes parketlentes, tačiau nepopuliarūs dėl trumpo darbo laiko, nes jie yra dviejų komponentų, o juos sumaišius vieną su kitu, darbo laikas yra 40–60 min.

 

Klijuojant grindų dangą, visuomet svarbu yra perskaityti klijų naudojimo instrukcijas bei dangos gamintojo rekomendacijas, o iškilus klausimams nevengti susisiekti su klijų gamintojo atstovu.

 

Medienos klijai

Tinkamas medienos klijų pasirinkimas gali turėti didelės įtakos jūsų atliekamo projekto patvarumui ir ilgaamžiškumui. Yra 2 pagrindinės medienos klijų rūšys: PU (poliuretano) klijai ir PVA (polivinilacetato) klijai. Pirmieji užtikrina puikų sukibimo stiprumą ir idealiai tinka naudoti lauke, o PVA klijai yra labiausiai paplitęs ir prieinamas pasirinkimas, tinkamas naudoti patalpose. PVA klijai taip pat pasižymi tvirtu sukibimu ir geru išlaikymu.

 

PU (poliuretano) klijai – dažnas profesionalo pasirinkimas. Šie klijai pasižymi itin stipriu sukibimo stipriu ir atsparumu vandeniui, todėl idealiai tinka baldų gamybai, net jeigu tai yra lauko baldai.

 

PVA (polivinilacetato) klijai – puikus pasirinkimas namų ūkyje. Šie klijai skirstomi į kelias kategorijas pagal pritaikomumą ir kainą, tad perkant juos reikėtų paieškoti etiketėje klasifikacijos. Išdžiuvę tampa skaidrūs, gali būti dažomi, todėl plačiai naudojami namų ūkyje ir mėgiami medienos produktų gamintojų.

 

Klijų žymėjimas:

D1 – klijai skirti popieriui ir itin lengvos konstrukcijos minkštai medienai klijuoti
D2 – universalūs klijai popieriui, kartonui ar medienai klijuoti (lengvos konstrukcijos), kuri bus eksploatuojama sausose patalpose.
D3 – klijai medienai klijuoti, kuri gali būti eksploatuojama ir drėgnose patalpose (lauke, vonios kambaryje, grindlentėms ir pan, tačiau ne nuolat veikiant vandeniui).
D4 – profesionaliai naudojami klijai – langų ar durų gamybai, kietmedžio klijavimui, medienai veikiamai drėgmės ar aukštos / žemos temperatūros.

 

Plytelių klijavimo mišiniai

Ruošiantis klijuoti plyteles, svarbiausia žinoti, kokias plyteles ir ant kokio pagrindo klijuoti. Dėl skirtingos paskirties (sienoms ar grindims, vidui ar laukui, drėgnoms patalpoms ar sausoms ir pan.) naudojamos skirtingo tipo, dydžio ir medžiagos plytelės. Taip pat svarbu ir ant kokio pagrindo (viduje ar išorėje, ant betono ar senų plytelių, ant plokštės ar medienos, šildomos grindys ar ne ir pan.) klijuosime. Iš pirmo žvilgsnio sunkoka susigaudyti, tiesa? Laimė, kad tokiems klijams yra sukurtas standartas ir atitinkamas žymėjimas, kuris padeda geriau suprasti, kuriuos klijus turėtume pasirinkti. Siūlome atkreipti dėmesį į žymėjimą ant mišinio pakuotės, kuris parodo, kokioms eksploatavimo sąlygoms jis yra tinkami naudoti:

 

  1. C – cementiniai klijai
  2. D – dispersiniai klijai
  3. R – klijai dervų pagrindu, epoksidai ir t.t.
  4. 1 – klasė, sukibimas su pagrindu ≥0,5N/mm². (tik vidui)
  5. 2 – klasė, sukibimas su pagrindu ≥1,0N/mm²
  6. F – greitas stingimas
  7. E – atviras laikas, 30minučių ir daugiau.
  8. T – šlitis, slinkimas ≤0,5mm
  9. S1 – lankstumas, deformacija ≥2,5

 

 

Keli klijų žymėjimo pavyzdžiai:

C1T – standartiniai neslenkantys plytelių klijai vidaus darbams.

C1F – standartiniai greitai džiūstantys klijai.

C2T – padidinto elastingumo neslenkantys plytelių klijai vidaus ir išorės darbams.

C2TE – elastingi neslenkantys plytelių klijai vidaus ir išorės darbams, su padidintu atviru laiku.

C2TE S1– elastingi neslenkantys plytelių klijai vidaus ir išorės darbams, su padidintu atviru laiku, atsparūs pagrindo deformacijoms.

 
Jeigu nusprendėte klijuoti keramines, iki 50 x 50 cm formato plyteles ant sienų, jums tikrai tiks patys paprasčiausi C1T klasės klijai (Ceresit CM11 ar panašūs).
Akmens masės plytelėms klijuoti reikėtų naudoti ne žemesnės negu C2T klasės klijus, nes akmens masės plytelės yra mažesnės įgerties ir dažnai naudojamos ant grindų t. y. ten, kur didesnės vibracijos ir temperatūriniai pokyčiai.
Jeigu nenorite rizikuoti dėl klaidingo pasirinkimo, saugus variantas – naudoti aukšesnė klasės klijus C2TE S1 (pvz., Ceresit CM17 plytelių formatui net iki 100 x 100 cm), jais galima klijuoti įvairias plyteles beveik visur ir ant įvairių paviršių (klijuojant marmurą, bus reikalingi baltos spalvos klijai pvz., Ceresit CM17 White).
 
Prieš priimant galutinį sprendimą, kokius klijus pasirinkti, kviečiame pasitarti. Kvalifikuotas „Spalvų salos“ personalas visuomet pasiruošęs jums padėti!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą