Kaip suteikti namams daugiau šviesos ir erdvės? Spalvų salos specialistų patarimai

2023-11-03, autorius Žydrūnas

 

Sienų bei lubų spalvų pasirinkimas namuose gali turėti didelę įtaką bendram erdvės pojūčiui. Pasitelkus tinkamus dažų atspalvius ir paviršius, sukurti didesnės erdvės įspūdį galima net ir mažiausiose patalpose. Šiame straipsnyje gilinsimės į spalvų pasirinkimo meną ir apžvelgsime kitus veiksnius, į kuriuos derėtų atsižvelgti norint, kad jūsų namai atrodytų erdvesni ir šviesesni.

 

Spalvų vaidmuo namų erdvėje

Prieš pradedant nagrinėti praktinius dažų spalvos pasirinkimo aspektus, būtina suprasti, kokį vaidmenį spalvos atlieka kuriant erdvumo ir šviesumo iliuziją. Šviesios spalvos, pavyzdžiui, balta ar švelni kreminė, atspindi daugiau natūralios šviesos, todėl erdvės atrodo atviresnės. Ir atvirkščiai, tamsesni atspalviai šviesą sugeria, todėl jais nudažyta erdvė atrodo mažesnė.

Kokias spalvas rekomenduojame rinktis, kad sukurtumėte erdvumo įspūdį?

 

Švelnūs balti ir neutralūs atspalviai

Tam, kad sukurtumėte švarią ir neperkrautą namų erdvę, rekomenduojame rinktis klasikinius, šviesius ir neutralius atspalvius. Švelnūs balti, pilki ar rusvi atspalviai gali suteikti kambariams šilumos, išlaikant natūralų šviesos lygį erdvėse. 

 

Šaltesni tonai

Švelnūs ir šviesūs mėlynos ar žalios spalvos tonai padeda sukurti ramybės pojūtį ir atveria erdves. Šie gaivūs atspalviai gali būti ypač veiksmingi nedidelėse patalpose, pavyzdžiui vonios kambariuose. 

 

Švelnūs geltonos spalvos atspalviai

Šviesūs geltonos spalvos tonai leidžia kambariuose sukurti saulėtą ir jaukią atmosferą kurioje gera būti. Gelsvi atspalviai puikiai tinka virtuvei bei valgomojo zonai, kur norisi šilumos ir jaukumo. 

 

Akcentinės sienos

Jei mėgstate gilesnius ir sodresnius atspalvius interjere, bet nenorite ryškiomis spalvomis sumažinti namų erdvės, apsvarstykite galimybę juos panaudoti akcentinėms sienoms. Ramiam ir šviesiam interjerui akcentinės sienos suteikia gilumo ir kontrasto, tačiau neužgožia bendros erdvės.

 

Norėdami, kad kambariai atrodytų kiek įmanoma didesni, sienų ir lubų spalvas bei interjero detales stenkitės derinti tarpusavyje taip, kad patalpos atrodytų kuo labiau vientisos. 

 

Paviršius: matinis ar blizgus?

Dažų paviršius yra dar vienas svarbus veiksnys, padedantis sukurti erdvumo ir šviesumo įspūdį. Lygus, matinis paviršius idealiai tinka tiek luboms, tiek sienoms. Jis pasižymi aksomine tekstūra, kuri sumažina šviesos atspindžius, paslepia netobulumus ir padeda sukurti švelnų, vientisą vaizdą. Blizgus ar vidutiniškai blizgus paviršius atspindi šviesą, taip suteikdamas interjerui erdvumo ir gylio. Blizgūs dažai yra patvarūs, lengvai valomi, jais rekomenduojame dažyti apdailos detales ar sienas patalpose, kurias tikėtina reikės dažniau valyti, pavyzdžiui, koridoriuje, virtuvėje ar vonioje.

 

Priderinkite apšvietimą ir naudokite atspindžius

Kad pasirinktos spalvos kurtų kuo stipresnį efektą, ne mažiau svarbu yra namus gerai apšviesti ir įleisti į juos kuo daugiau dienos šviesos. Neuždenkite langų ir naudokite lengvas, permatomas užuolaidas, kad šviesa galėtų prasiskverbti kuo giliau į patalpas. Dirbtinį apšvietimą rinkitės tokį, kuris derėtų su jūsų pasirinktomis dažų spalvomis ir kurtų vientisos erdvės vaizdą. Taip pat galite į pagalbą pasitelkti įvairius šviesą atspindinčius paviršius bei interjero detales. Strategiškai ant sienų išdėstyti veidrodžiai gali sukurti daugiau erdvės namuose ir atspindėdami šviesą ją išsklaidyti / paskirstyti patalpose. 

 

Spalvų pasirinkimas – svarbus žingsnis siekiant namus paversti šviesesniais ir erdvesniais. Pasirinkę tinkamus atspalvius, paviršius bei apšvietimą pasieksite norimą efektą ir sukursite atvirą, jaukią atmosferą. Drąsiai leiskitės į šią kūrybinę kelionę ir stebėkite, kaip keičiasi jūsų namai.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą