Lubų dažymas: ekspertų patarimai

2023-06-19, autorius Žydrūnas

 

Egzistuoja populiari nuomonė, kad lubas dažyti reikia maždaug kas penkerius metus. Tai nėra klaidinga nuostata, tačiau svarbu atsižvelgti ir į patalpų tipą, jų naudojimo intensyvumą ir eksploatavimo sąlygas. Dėl įvairių veiksnių lubos greičiau papilkėja ar pagelsta bei, apskritai, praranda savo estetinę išvaizdą. Tokiais atvejais paviršių gali tekti atnaujinti dažniau. Kaip pasiruošti procesui ir viską atlikti kokybiškai – skaitykite žemiau.

 

Pasiruošimas: svarbu pasirinkti tinkamas priemones

 

Prieš pradedant lubų atnaujinimo projektą, svarbu pasirūpinti reikiamais įrankiais ir pasirinkti tinkamas priemones. Vienas svarbiausių dalykų, be kurių tikrai neapsieisite, yra kopėčios. Jos turėtų būti pakankamo aukščio, tvirtos bei stabilios. Idealu turėti reguliuojamo aukščio kopėčias – jas galėsite pritaikyti ir kitose situacijose.

 

Pasirūpinus darbo įrankiais bei dažais, būtina paruošti patalpas – pagal poreikį perstumdyti baldus, uždengti juos bei grindis apsaugine plėvele. Nepamirškite naudoti spec. dažymui skirtų juostų – jos taip pat padeda apsaugoti norimas vietas nuo nepageidaujamų dažų likučių. Kartais tenka nukabinti šviestuvus, jeigu šie trukdo pasiekti tam tikras lubų vietas.  

 

Prieš dengiant dažus, labai svarbu kruopščiai nuvalyti lubų paviršių, pašalinti dulkes, voratinklius, senų dažų atsilupusias dalis ar kitus nešvarumus. Įtrūkimus reikėtų išvalyti ir praplatinus užglaistyti įterpiant į glaistą stiklo audinio juostą. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra lokalių riebalinių, rūdžių ar stiprių suodžių dėmių, nes tokio tipo užteršimai sunkiai užsidažo. Tokias vietas rekomenduojama nugramdyti, o jeigu to neįmanoma padaryti, prieš dengdami lubų dažais, jas uždažykite specialiais dažais, kaip pvz., Sadolin Master base. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į statybos namuose esančių butų lubas, nes šios anksčiau būdavo dažomos kreidiniais dažais. Tam, kad prie tokių dažų prikibtų nauji dispersiniai dažai, prieš dažant, reikėtų jas nugruntuoti aukščiau minėtais spec. gruntiniais dažais.

Nelygumus, įtrūkimus ar įbrėžimus reikėtų užglaistyti statybiniu glaistu, kol paviršius bus lygus. Glaistui išdžiūvus, jį reikėtų nušlifuoti švitriniu popieriumi arba elektriniu šlifuokliu, tuomet – nuvalyti dulkes ir nugruntuoti.

 

Kokybiškas gruntas prisideda prie geresnio dažų sukibimo bei lygesnio dengimo.  Siūlome išbandyti Sadolin Grund ar Sadolin Professional Tackplast gruntą, kuris sutvirtins paviršių, suvienodins paviršiaus įgeriamumą, todėl lengviau ir tolygiau nudažysite paviršių. Prieš atliekant dažymo darbus nenaudokite giluminių gruntų, nes jie sutvirtina pagrindą, tačiau negarantuoja tolygios dažų įgerties. Pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet taip paruoštų paviršių visai neįmanoma nudažyti.

 

Dažymo procesas

 

Valio, galite pradėti dažyti! išmirkykite volelį dažuose ir dažykite viena kryptimi visas lubas, iš kraštų palikdami 5 cm iki sienų. Patariama dažyti statmenai šviesos šaltiniui – taip geriau matysite, ar dažai dengiasi lygiai, ar neatsiranda kokių netobulumų. Dengdami dažų sluoksnį pakartotinai, darykite tai tolygiai, neskubėdami, kad suvienodintumėte padengimą.

 

 

Palubėje temperatūra paprastai yra aukštesnė, todėl dažai džiūna greičiau. Tai ypač juntama vasarą arba esant patalpų šildymo sezonui. Norint, kad procesas vyktų sklandžiai, patariama naudoti specialiai luboms skirtus dažus pvz., Sadolin Innetak arba naudoti džiūvimą lėtinančią priemonę Rilak Time Ekstra. Ji gali būti įmaišoma į interjero dekoratyvinius vandens dispersijos akrilinius vidaus darbų dažus, siekiant sulėtinti jų džiūvimą. Sulėtėjus džiūvimui, pagerėja dažų pasklidimas, minimizuojami volelio pėdsakai, padidėja laiko tarpas, kurio metu galima išlyginti drėgnų dažų sluoksnį ir pašalinti defektus.

 

Taigi, siekiant nepriekaištingo dažymo rezultato, reikia itin gero pasiruošimo ir tinkamų įrankių bei priemonių naudojimo. Viską, ko reikia luboms atnaujinti, rasite spalvusala.lt!

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą