Mediena aplink namus: kaip tinkamai ją prižiūrėti?

2021-07-30, autorius Žydrūnas

Dėl patvarumo, išvaizdos ir plačių panaudojimo galimybių mediena išlieka populiariausių statybinių medžiagų sąrašo viršūnėje. Ši natūrali medžiaga naudojama tiek namų interjere, tiek ir eksterjere ar namų aplinkoje. Kadangi artėjantis vasaros sezonas skatina vis daugiau laiko praleisti gryname ore, šį kartą dalinamės patarimais, kaip prižiūrėti medieną, sutinkamą pastatų išorėje, namų kiemuose.

 

Nešvarumams – griežtas „ne“

 

Medienos išvaizdai labiausiai kenkia purvas, drėgmė, UV spinduliai ir įvairūs mikroorganizmai. Norint medinę terasą, tvorą ar lauko baldus apsaugoti nuo šių veiksnių, būtina ją tinkamai prižiūrėti – valyti, plauti nešvarumus, nukasti sniegą, naudoti impregnantus, dažyves, dažus. Prieš plaunant medinius paviršius, rekomenduojama kruopščiai nušluoti dulkes ir kitus nešvarumus. Plauti patartina minkštu audiniu ar laukui skirtais šepečiais, naudojant specialius ploviklius. Atkreipkite dėmesį, kad daugelio ploviklių nereikia nuplauti iš karto – dažnu atveju geriausia leisti apie dešimt minučių įsigerti, o jį nuplovus, dienai ar dviem palikti medieną džiūti. 

 

Nuodugnus patikrinimas

 

Be valymo, ne mažiau svarbu patikrinti, ar mediena neturi mechaninių pažeidimų. Svarbu įsitikinti, ar terasos lentos nesuskilusios, ar neatsipalaidavę baldų medvaržčiai ir varžtai, ar tvoros paviršiuje neatsirado žymių nelygumų. Nedidelius įtrūkimus galima padengti specialiu medžio glaistu, nepavykusias nuplauti dėmes galima padaryti mažiau matomas poliruojant, o kai kuriuos nelygumus – nušlifuoti. Tačiau esant įsisenėjusioms problemoms, pažeistą medinės konstrukcijos dalį gali tekti ir pakeisti. Jei nežinote, kokie veiksmai būtų tinkamiausi jūsų atveju, verčiau neeksperimentuokite – konsultuokitės su specialistais.

 

Apsauginis skydas

 

Norint, kad medinė terasa, tvora ar lauko baldai tarnautų kuo ilgiau, svarbu juos padengti natūralią tekstūrą saugančiomis priemonėmis – impregnavimo medžiagomis ir laku, alyva arba dažais. Kokybiški impregnantai sudėtyje turi priedus apsaugančius medieną nuo kenkėjų, o dažyvės ar dažai apsaugo nuo gamtos veiksnių. Svarbu atsiminti, kad priežiūros priemones reikėtų tepti tolygiai, išilgai medienos rievių ir tik ant sausų paviršių. Rekomenduojama rinktis priemones su spalva, nes bespalvės nesuteiks apsaugos nuo UV spindulių.

 

Medienos priežiūros procese svarbu ne tik minėti veiksmai, bet ir pasirinktų priemonių kokybė ir jų atitikimas konkrečiam medienos tipui. Pasirinkus teisingai, medienos paviršius, esančius lauke, gali prireikti atnaujinti tik kartą per du ar tris sezonus. 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą