Medinių fasadų ir tvoros priežiūra

2022-04-15, autorius Žydrūnas

 

Pavasariui įsibėgėjant vis daugiau laiko leidžiame savo kieme – džiaugiamės svečių kompanija, mėgaujamės grilio sezonu, žaidžiame su vaikais ar sportuojame. Daugiau laiko praleidžiant lauke į akis kartais krenta erzinantys fasado, tvoros ar lauko baldų trūkumai. Norint jų išvengti, kieme esančiais medžio gaminiais reikėtų pasirūpinti iš anksto. Patariame rinktis patikimas skandinaviškus Nordsjö“ gaminius – tai prekių ženklas, siūlantis itin aukštos kokybės dažus ir medienos apsaugos priemones.

 

Impregnuoti – būtina

Rąstiniai namai – nuo seno itin populiarūs Lietuvoje. Norint, kad medinis fasadas kuo ilgiau atrodytų patraukliai ir kokybiškai bei išliktų kuo mažiau pažeistas, reikia iškart po statybų kruopščiai pasirūpinti jo apsauga. Pirmiausia reikėtų apdoroti medieną antiseptiku – tai padės apsaugoti medieną nuo grybelių, pelėsių, puvimo bei pamėlynavimo. Tam rekomenduojame rinktis meistrų pamėgto prekių ženklo „Pinotex“ priemones „Pinotex Wood Primer“ arba „Pinotex Base“.

 

Apdoroję antiseptiku, galite impregnuoti medžio fasadą – impregnavimas suteiks visapusę medienos apsaugą nuo UV spindulių, kenkėjų, puvimo, pelėsio ir kitų neigiamų veiksnių. Taip pat, impregnavus namo fasadą, jis išlaikys gerokai didesnę šiluminę varžą, nes sienos bus apsaugotos nuo įvairių medgraužių, paliekančių nepageidaujamus tarpus medienoje.

 

UV spindulių poveikis, drėgmė bei temperatūrų svyravimas gali lemti ligninų skilimą, dėl kurio mediena yra linkusi trūkinėti. Ilgainiui tarpuose atsiradus drėgmei, juose ima veistis įvairūs mikroorganizmai, išjudinantys medieną ir kenkiantys namo techninei būklei. Be to, sienose besiveisiantis pelėsis yra kenksmingas žmogaus sveikatai – jis gali sukelti kvėpavimo takų bei kitus organizmo sutrikimus.

 

Tiek namo fasadas, tiek kiti medžio gaminiai privalo būti impregnuojami arba dažomi ne tik dėl saugumo bei ilgaamžiškumo užtikrinimo, bet ir dėl estetinių priežasčių. Neapsaugota mediena kur kas greičiau pasensta, nublunka ir papilkėja, taip pat yra imlesnė ugnies poveikiui. Impregnavimui rinkitės tik nepriekaištinga kokybe pasižyminčius produktus. Lyginant su analogiškomis medienos apsaugos priemonėmis, skandinaviškų leisiruojamųjų dažų Nordsjö Tinova Transparent Exterior“ sudėtyje yra žymiai didesnis sausųjų medžiagų kiekis, priemonė giliai įsigeria į medieną, gerai išsilygina ir suteikia paviršiui efektyvią apsaugą nuo drėgmės. Šis sprendimas yra idealus tiems, kurie nori išryškinti medienos raštą, o ne paslėpti ją po dažų sluoksniu.

 

Apsauginis dažų sluoksnis

Siekiantiems itin ilgalaikės apsaugos, medieną siūlome dažyti. Anot ekspertų, vertėtų atkreipti dėmesį į dažų spalvą – kuo ji šviesesnė, šaltesnė, tuo mažiau šviesos sugeriama ir tuo lėčiau lentos blunka. Jeigu ieškote ilgaamžio medienos apsaugos sprendimo, rekomenduojame rinktis Nordsjö Tinova Exterior“ arba Nordsjö One Super Tech“. Apdorojant paviršių sistemiškai (įmirkant, gruntuojant ir naudojant 2 apdailos dažų sluoksnius), šie vandeniniai, visiškai dengiantys medienos dažai užtikrina medienos apsaugą iki 15 metų.

 

Labiausiai lauko medienos dažymui tinkama temperatūra yra 15–20 ºC šilumos, kai nėra vėjo. Saulė nėra pati geriausia dažytojų „draugė“, tad geriausia dažyti medieną debesuotą dieną.

 

Atnaujinant medinę tvorą, be impregnavimo bei padengimo vandeniui atspariais dažais, ją galima ir vaškuoti. Tai taip pat prisideda prie apsaugos nuo drėgmės, purvo, dulkių. Be to, vaškas, ypač spalvotas, paryškina medžio spalvą bei gali padėti paslėpti smulkius tvoros defektus.

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą