Metalo gaminiai buityje. Kaip juos prižiūrėti?

2021-07-16, autorius Žydrūnas

Metalo gaminiai buityje. Kaip juos prižiūrėti?

Kone kiekvieno iš mūsų namuose ar kieme yra metalo gaminių. Deja, ne kiekvienas susimąsto apie jų priežiūrą. Norint išsaugoti metalinių daiktų ilgaamžiškumą, jūsų namų aplinkoje esantys vartai, laiptų turėklai, sodo baldai bei dekoro elementai turi būti tinkamai prižiūrėti. Kaip tai padaryti?

Korozija

Metalų korozija – tai irimo procesas, vykstantis dėl fizikinės ir cheminės jo sąveikos su aplinkoje esančiais junginiais – oksidais, druskomis. Nuo šio proceso apsaugoti įvairias metalo konstrukcijas galima keliais būdais. Pirmiausia – tinkamai pasirinkti metalą. Kai kurie jų yra atsparūs korozijai arba yra jos veikiami mažiau nei kiti. Po žeme esančius metalo gaminius reikia tinkamai padengti izoliacinėmis medžiagomis. Taip pat vertėtų atsižvelgti į metalo paviršių – kuo jis glotnesnis, tuo korozijos poveikis bus mažesnis. Šiurkštus paviršius, priešingai – traukia dulkes ir drėgmę, sukeliančią koroziją. Bet kokiu atveju, metalines lauko baldų detales ir kitus elementus reikėtų padengti korozijai atspariomis medžiagomis.

Jeigu nepavyksta laiku pasirūpinti apsauga nuo korozijos, tenka susidurti su pagrindinėmis jos pasekmėmis – rūdimis. Rūdijimo proceso paveiktas metalas pasidengia rausvos, gelsvos ar oranžinės spalvos apnašomis, kurias nuvalyti ar paslėpti – nėra lengva, tačiau įmanoma.

Metalo gaminių priežiūra

Norint apsaugoti ar atnaujinti metalo gaminius, vertėtų pasirinkti tinkamas priemones. Apsauginiai metalo dažai „HAMMERITE“ tinka tiek naujiems, tiek jau dažytiems metalo dirbiniams – tvoroms, garažo durims ar sodo vartams, laiptams, radiatoriams bei metaliniams dekoro elementams. Specialūs dažai suteikia kaldinto paviršiaus išvaizdą, užtikrina ilgalaikę metalinių paviršių apsaugą nuo rūdžių ir atsparumą smūgiams bei įbrėžimams.

Ant metalinio paviršiaus suformuojamas itin sandarus drėgmės barjeras tiek patalpose, tiek lauke. Dažai tinkami ir rūdžių pažeistiems paviršiams dažyti. Įprastai jų nereikia prieš tai padengti gruntu ar dažyti baziniais dažais. Vis dėlto, dažomą paviršių reikėtų gerai padengti sistemiškai, o dažant nesistenkite padengti didesnio ploto, nei rekomenduoja gamintojas. 1 litras dažų skirtas nudažyti ne daugiau kaip 5 m² paviršiaus (2 sluoksniais dažant teptuku arba 34 sluoksniais dažant purkštuvu praskiedus Hammerite Brush&Cleaner skiedikliu). Vadovaudamiesi gamintojo patarimais, metalinių paviršių apsaugą galite prailginti net iki 8 metų.

Paviršius, kurį planuojate dažyti apsauginiais metalo dažais „HAMMERITE“, turi būti švarus – ant jo neturi likti jokių apnašų ar riebalų likučių. Jeigu prieš tai paviršius buvo dažytas blizgiais dažais, prieš dažant jį reikėtų nušlifuoti iki matiškumo. Taip pat pašalinti atšokusias rūdis, nusilupusius senus dažus ir valcavimo sluoksnį. Esant stipriems rūdžių pažeidimams ant šiurkštaus paviršiaus, atlikę paruošiamuosius darbus, sausą ir švarų paviršių nugruntuokite gruntu „HAMMERITE RUSTBEATER Nr. 1“. Nerūdijančiojo plieno, galvanizuotiems, karštai cinkuotiems ir spalvotųjų metalų paviršiams gruntuoti naudokite gruntą „HAMMERITE SPECIAL METALS PRIMER“. Rūdžių rišiklis „HAMMERITE KURUST“ padeda prieš dažymą apdoroti rūdžių pažeistus metalinius paviršius – surūdijusį paviršių paverčia tvirtu pagrindu.

Šiandien galite rasti gausybę metalo apsaugos priemonių, tačiau rekomenduojama rinktis išskirtinę „HAMMERITE“ kokybę. Apsauginiai metalo dažai „HAMMERITE“ leidžia išvengti papildomų rūpesčių ir suteikia metalo paviršiui nepriekaištingą išvaizdą ir ilgalaikę apsaugą nuo rūdžių.

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą