Metylan ekspertai pataria: tapetų klijavimas

2023-05-25, autorius Žydrūnas

 

Planuojate jau ne pirmą namų remontą? Tuomet tikriausiai žinote, kokį svarbų vaidmenį interjere atlieka sienų apdaila. Šiandien egzistuoja daugybė įvairių variantų bei būdų jai atlikti ir nors vienas populiariausių yra dažymas, tačiau jis, deja, ne visada leidžia pasiekti norimą efektą. Tokiais atvejais siūlome prisiminti tapetus – priemonę, kuri dažnai nuvertinama, nors iš tiesų yra paprasta, praktiška ir estetiškai patraukli. Metylan specialistai pateikia tapetų klijavimo gaires bei patarimus, kad procesas eitųsi kaip per sviestą!

 

Paruošiamieji darbai

 

Net ir pačios gražiausios apdailos medžiagos atrodys nuostabiai tik tuomet, jei jos bus suklijuotos ant tinkamai paruošto pagrindo. Pagrindas turi būti stiprus, švarus, sausas,  be plyšių ir klijuoti trukdančių medžiagų – tai padės išvengti nesklandumų. Taip pat jis turi būti lygus, gerai (bet ne per daug) sugeriantis.

 

Tapetuojant labai svarbios paviršiaus sugeriamosios savybės – jeigu paviršius sugeria per daug, užtepti klijai per daug greitai įsigeria į sieną. Tokiu atveju tapetai neprisiklijuoja pakankamai stipriai ir gali nuo sienos tiesiog nukristi. Todėl pirmiausia reikia patikrinti sienos sugeriamąsias savybes.

 

Užtaškykite ant sienos teptuku ar purkštuku vandens. Jeigu paviršius spalvą pakeis per ilgesnį laiką – siena tinkama klijuoti tapetams, jei patamsės labai greitai – įgertis per didelė ir pagrindą reikės gruntuoti. Tam naudokite gruntą, kuris ant tinko sudaro elastingą sluoksnį ir neleidžia klijams greitai susigerti. Gruntavimui naudojamas vandens tirpalas turi būti ruošiamas laikantis ant pakuotės pateiktos instrukcijos. Tapetus galima pradėti klijuoti praėjus maždaug 24 valandoms nuo gruntavimo.

 

Tapetavimo etapai

 

Kai siena, klijai ir darbo priemonės yra paruoštos, galima pradėti dirbti. Geriausia temperatūra tapetuojamoje patalpoje 18–20 °C. Taip pat rekomenduojama vengti aukštos temperatūros ir skersvėjų.

 

Penki žingsniai, padėsiantys pasiekti puikių rezultatų:

·  Tapetų kiekio apskaičiavimas. Išmatuokite patalpą, kurią norite tapetuoti, nuo grindų iki viršutinio sienų krašto ir apskaičiuokite reikalingą tapetų juostų skaičių. Išpjautos juostos turi būti maždaug 5–10 cm ilgesnės, kad būtų galima pakoreguoti netikslumus. Jeigu tapetai raštuoti, būtina tapetus išdėstyti taip, kad raštas sutaptų.

·  Klijų užtepimas ir jų susigėrimas. Klijus tepkite tolygiai šepečiu ar teptuku išilgai tapetų juostos vidurio. Vėliau tepkite klijus link juostos kraštų, kad jie padengtų visą juostą. Nepamirškite klijų ištepti labai kruopščiai, ypatingą dėmesį skirkite tapetų kraštams. Palaukite 10–15 minučių, kol klijai susigers – taip daryti reikia tam, kad klijais suteptos juostos sudrėktų ir suminkštėtų. Klijais reikėtų sutepti vieną po kito tris–keturias juostas. Tapetus sudėkite pagal klijų užtepimo eiliškumą. Dėmesio – flizelininius ar flizelino pagrindo tapetus reikėtų klijuoti iš karto ant klijais suteptos sienos. Kad klijai kuo tolygiau pasiskirstytų, naudokite dažymui skirtą volelį.

·  Patalpų matavimas. Pirmą tapetų juostą pradėkite klijuoti nuo kampo. Naudodami gulsčiuką nusibrėžkite liniją, nuo kurios bus pradedami klijuoti tapetai. Juostų kraštai neturėtų likti patalpos kampe, nes toje vietoje bus labai sunku juos išpjauti lygiai. Dėl to pirmoji tapetų juosta turėtų būti klijuojama maždaug 2 cm atstumu nuo šalia esančios sienos. Ten ir nubrėžkite pagrindinę liniją. Jeigu tapetus klijuojate vieną ant kito, tapetuoti pradėkite nuo šviesos šaltinio (lango), kad šviesa nekristų ant sujungimo vietų ir nesudarytų šešėlių.

·  Klijavimas. Pirmą tapetų juostą priklijuokite prie sienos tiksliai pažymėtoje vietoje. Klijuoti pradėkite nuo viršaus. Laikykite už juostos viršutinio krašto ir leiskite kitam kraštui laisvai nukristi žemyn. Tapetų kraštą reikia pridėti prie ant sienos pažymėtos linijos. Tapetų juostos viršutinis kraštas turi siekti iki tapetuojamo paviršiaus iš anksto pažymėto viršutinio krašto. Kiekviena klijuojama juosta voleliu turi būti prispaudžiama prie sienos. Taip pat būtina iš po priklijuotos tapetų juostos išspausti oro burbuliukus – juostą prispauskite vertikaliais į išorę nukreiptais judesiais, kad tolygiai pasiskirstytų klijai, o tapetų juostos tvirtai prisiklijuotų prie sienos.

 

Kruopščiai patikrinkite, ar teisingai sudėjote tapetų raštą, nepalikite tarp jų tarpelių, o klijų likučius nedelsdami pašalinkite kempine. Jeigu juostų kraštai nėra vienas šalia kito arba susibanguoja, išlyginkite juos tiesiog kampų ir sujungimo vietų išlyginimo voleliu (išskyrus reljefinius tapetus).

 

Taigi, tapetus klijuoti nėra sunku, kai gerai išmanai klijavimo eigą. Tad laukti nėra ko  – pasirūpinkite priemonėmis, įrankiais ir pirmyn prie darbų!

 

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą