Nestabdykite darbų žiemą – pasirūpinkite tinkamomis darbo priemonėmis

2022-12-05, autorius Žydrūnas

 

Kaip ir kasmet, atvėsus orams, namų statytojai nerimauja, kaip viską spėti, kol temperatūra stipriai nenukrito, kadangi standartiniai mišiniai arba tinkai, skirti dirbti šiltuoju metų laiku, žemiau +5°C laipsnių neišdžiūsta. Todėl itin svarbu pasirinkti tokiems orams tinkamas priemones ir įrankius. Pristatome inovatyvius „Ceresit“ produktus, kurie palengvina fasado apdailos darbus šaltuoju sezonu.

Fasadams šiltinti įprastai naudojama putų polistirolas arba mineralinė vata. Pastarosios naudojimas žiemą kelia mažiau rizikos, nes ji yra ne tokia jautri neigiamai oro temperatūrai, svarbu tik, kad oras būtų sausas ir paviršiai neįšalę, neaprasoję. Jeigu oras drėgnas, lietingas ar lauke sninga – patartina nešiltinti pastato sienų.

Žieminiai mišiniai

Neretai pasitaiko, kad šiltinimo procesai užbaiginėjami vėlyvą rudenį, žiemą ar pradedami ankstyvą pavasarį kai temperatūros dar svyruoja apie 0 °C. Tokiomis sąlygomis darbas su vandeniu maišomais mišiniais, yra rizikingas. Kad šiltinimo darbus žiemą galėtumėte atlikti paprasčiau, „Ceresit“ sukūrė specialius mišinius, kurie suteikia galimybę dirbti lauke esant žemoms temperatūroms (> 0 °C). Kadangi temperatūriniai svyravimai lemia tai, jog vanduo neišgaruoja iš mišinių, kyla rizika mišiniui užšalti, nesusirišti ir fasadas gali suskeldėti bei trupėti, tapti neatspariu aplinkos poveikiui. Mišiniai, skirti dirbti žiemos periodu sukurti taip, kad cheminės reakcijos metu iš šlapio mišinio išgarinama didžioji dalis vandens ir šaltis nesuardo medžiagos struktūros. Dėl šios priežasties naudodami „Ceresit“ žiemines priemones, galėsite be streso užbaigti darbus švelnios žiemos sąlygomis

Klijavimo mišinys „Ceresit CT 190 Winter“ skirtas mineralinės vatos plokštėms klijuoti ir tinkleliu armuotam sluoksniui suformuoti, apšiltinant pastatus „lengvai šlapiu“ metodu. Šio mišinio sudėtyje yra įdėtas didelis kiekis specialaus pluošto, dėl kurio sluoksnis tampa elastingas, ypač atsparus mechaniniams pažeidimams bei atmosferos poveikiui. Taip pat mišinys labai gerai sukimba su mineraliniais pagrindais ir mineraline vata, pasižymi puikiu garų pralaidumu.  

Klijuojantis ir armuojantis mišinys putplasčiui „Ceresit CT 85 Winter“ yra skirtas klijuoti putplasčio plokštėms ir plonam tinkleliu armuotam sluoksniui suformuoti, šiltinant pastatus „lengvai šlapiu“ metodu. Jis gerai sukimba su mineraliniais pagrindais ir polistirenu, yra pralaidus garams, atsparus mechaniniam poveikiui bei atmosferos veiksniams.

Naudojant abu mišinius darbus galima atlikti švelniomis žiemos sąlygomis, t. y., kai darbo metu temperatūra nenukrenta žemiau 0 °C, o praėjus 8 valandoms gali nukristi iki –5 °C.  Priemonės tinka šiltinti tiek naujai statomus pastatus, tiek ir senesnius. 

Papildomi prieššaltiniai priedai

Dažnas atvejis, kai atėjus rudeniui meistrai turi likutį įprastų, vasaros sezono mišinių. juos taip pat galima sunaudoti įpilant specialius prieššaltinius priedus. Bene populiariausias yra priedas „Ceresit CT 280 Winter“, skirtas mišinių džiūvimui ir stingimui pagreitinti esant žemoms temperatūroms. Šis priedas gali būti naudojamas kartu su cemento pagrindu pagamintais mineraliniais klijuojančiais ir armuojančiais mišiniais, tokiais kaip: „Ceresit“ ZS, ZU, CT 83, CT 80, CT 85, CT 87, CT 180, CT 190 siekiant pagreitinti jų sukibimą bei džiūvimą žemos temperatūros ir didelės drėgmės aplinkoje. Naudojant priedą darbus galima vykdyti vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį, kai temperatūra naktį nukrenta žemiau nulio laipsnių. Svarbu paminėti, kad „Ceresit“ produktus reikėtų paruošti ir naudoti tuomet, kai oro ir pagrindo temperatūra yra aukštesnė nei 0 °C, o oro temperatūros kritimas žemiau 0 °C numatomas po 6 – 8 valandų nuo darbų pabaigimo

Atėjus fasado apdailos etapui tinkavimo ar dažymo darbus taip pat galima atlikti ir šiuo atveju, puikus pasirinkimas – prieššaltinis priedas „Ceresit CT 240“. Jis skirtas akrilinių, silikoninių ar silikatinių-silikoninių tinkų ir dažų džiūvimuią ir stingimui pagreitinti, esant žemai temperatūrai ir / ar didelei drėgmei. 

Prieš naudojant šiuos papildomus priedus, būtina išsamiai susipažinti su naudojimo instrukcija. Tik teisingas panaudojimas gali garantuoti fasado kokybę ir estetinę išvaizdą.

Pasirinkus patikimas priemones, darbas net ir žiemą gali būti efektyvus!

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą