Pasiruoškite remontui: dažymo įrankiai ir jų priežiūra

2023-02-14, autorius Žydrūnas

Ruošiantis namų atnaujinimui ir planuojant dažyti sienas, kokybiški dažai – bene svarbiausia pasiruošimo dedamoji. Tačiau net ir pačios geriausios dažymo priemonės neatneš norimo rezultato neturint kruopščiai atrinktų, profesionalių įrankių. Juos plačiau ir aptarsime šiame straipsnyje!

 

Volelių pasirinkimo kriterijai

Jeigu jau sudarinėjate pirkinių sąrašą sienų dažymo darbams, jo viršuje turėtų atsidurti svarbiausi, privalomi turėti įrankiai – voleliai ir teptukai. Pirmieji puikiai pasitarnauja dažant didelius, lygius paviršiaus plotus, o antrieji tobulai tinka smulkesniems ploteliams, kur reikia daugiau tikslumo, pavyzdžiui, prie kampų ar langų.

 

Kaip išsirinkti gerą, patogų volelį? Pirmiausia, atliekant vidaus apdailos darbus, reikėtų rinktis trumpesnio plauko volelį (~4–8 mm), tuomet dažomas paviršius bus lygesnis. Ne mažiau svarbus yra volelio kotas, nes nuo jo priklauso darbo našumas. Kuo komfortiškiau jausitės rankoje laikydami volelį, tuo greičiau ir efektyviau atliksite darbus.

 

Pagal paviršiaus medžiagas, voleliai skirstomi į tris tipus: porolono, mikropluošto, poliesterio bei poliakrilinio paviršiaus. Pirmieji yra gana universalūs ir tinka įvairiems dažų tipams, išskyrus acetono pagrindo dažus, nes su pastaraisiais naudojant poroloninį volelį, jis greitai praras savo funkcionalumą. Skystesniems dažams labiausiai tinkamas yra mikropluošto volelis, o poliesterinio kailiuko volelis puikiai prisitaiko prie lateksinių arba vandens pagrindo dažų. Paprasčiau tariant, natūralaus audinio volelis naudojamas tirpikliniams, o sintetinis – vandens pagrindo dažams.

 

Norint, kad volelis tarnautų ilgesnį laiką, rekomenduojama nesirinkti paties pigiausio varianto. Taip pat svarbu laikytis kelių labai paprastų priežiūros taisyklių:

  1. Baigus dažymą (jeigu planuojate netrukus jo imtis vėl) nuvalykite dažų perteklių ir įdėkite volelį į specialų dėklą. Vėliau galite ištraukti į naudoti jį vėl.
  2. Užbaigus dažymą galutinai ir norint išsaugoti volelį sekančiam panaudojimui volelį reikėtų švariai išplauti. Plovimui naudokite tą skiediklį, kurio pagrindu buvo dažai – nuplaukite su šiltu vandeniu bei muilu jeigu dažėte akriliniais, lateksiniais, silikatiniais ar kitais vandeniu skiedžiamais dažais. Naudokite tirpiklį 646 ar kitą organinį tirpiklį, jeigu dažėte tokio tipo skiedžiamais dažais. Išplovus solelį, jį reikėtų išdžiovinti ir išlyginti šerelius.

 

Skirtingiems dažams – skirtingi teptukai

Nuo to, kokį įrankį išsirinksite, priklausys jūsų dažymo rezultatas. Tad renkantis teptukus, svarbiausias kriterijus, į kurį reikėtų atsižvelgti, yra teptuko šereliai ir dažų tipas. Kaip ir volelio pasirinkimo atveju, reikėtų įvertinti kokius dažus naudosite: skiedžiamus vandeniu ar organiniu tirpikliu. Tad svarstant naudoti pirmuosius, reikėtų rinktis teptukus sintetiniais šereliais, o antriesiems tinka tik natūralių šerelių teptukai. Spalvų salos asortimente rasite tiek natūralių, tiek sintetinių, tiek pusiau sintetinių šerelių teptukus. Pastarieji tiks, jeigu dažysite pagrindą dažyvėmis.

 

Svarbiausia šioje vietoje netaupyti ir įsigyti geros kokybės teptukus – ir dirbti bus maloniau, ir rezultatas labiau džiugins. Be to, kruopščiai prižiūrint kokybiškus teptukus, jie gali tarnauti ne vienerius metus. Kokybiškas teptukas visuomet bus storesnis, lygesniais ir švelnesniais šereliais. Potėpiai juo bus lygesni, tikslesni ir nuvarvės mažiau dažų. Yra specialios paskirties teptukų pvz., radiatoriams ar vamzdžiams, tad rinkdamiesi teptuką aiškiai žinokite, ką dažysite.

 

Pagrindinės priežiūros rekomendacijos:

  1. Teptukus po kiekvieno dažymo skiediklio pagrindo dažais reikėtų nuplauti vaitspiritu ar analogišku tirpikliu, galite jame netgi palikti teptukus šiek tiek atmirkti. O po dažymo vandens pagrindo dažais, reikėtų nuplauti vandeniu.
  2. Po plovimo derėtų palikti teptukus džiūti vertikaliai (šeriais žemyn), kad šie nesideformuotų.

 

Puikų dažymo įrankių kainos ir kokybės santykį siūlo prekių ženklai HARDY ir STORCH. Šių prekių ženklų asortimente rasite ne tik volelius, teptukus, dažų voneles, bet ir apsaugos priemones, dažymo juostas bei kitus priedus.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą