Plytelėms terasoje – sakome taip

2021-07-20, autorius Žydrūnas

Plytelėms terasoje – sakome taip!

Dažnas įsirenginėdamas terasą susiduria su virtine klausimų: mediena ar plytelės, kietmedžiai ar spygliuočiai, natūralūs akmuo ar keramika, matinės ar blizgios... Vis dėlto, pasirinkus terasą kloti plytelėmis, reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių kriterijų, kurie padės mėgautis estetika ir patvarumu ne vienerius metus.

Plytelių rūšys

Šiandien rinkoje galima pastebėti itin platų plytelių asortimentą, tad kiekvienas ras sau tinkamą  plytelių rūšį. Ieškantiems išskirtinės kokybės ir estetikos, turėtų patikti klinkerio trinkelės. Jos pasižymi tvirtumu, ilgaamžiškumu, yra atsparios šalčiui, lengvai valomos bei malonios vaikščioti basomis. Tiesa, klinkerio trinkelių kaina nėra žema.

Galite rinktis tradicines akmens masės plyteles, kurios savo ilgaamžiškumu ir išvaizda neatsilieka nuo klinkerio trinkelių. Akmens masės plytelės taip pat yra atsparios šalčiui, UV spinduliams, nedegančios, neblunkančios. Be to, jas lengva pakloti. Tokio tipo plytelės pasižymi dizainų įvairove: nuo medžio iki marmuro imitacijos.

Jeigu savo terasoje trokštate natūralių medžiagų, galite kloti natūralaus akmens plyteles. Tokios plytelės nėra dažnas pasirinkimas dėl savo kainos, tačiau jos taip pat yra patvarios ir tinka laukui.

Paviršiaus paruošimas

Norint, kad terasa tarnautų ilgai ir kokybiškai, vertėtų skirti ypatingą dėmesį jos paviršiui paruošti. Šis darbas itin atsakingas, tad patariama pasikonsultuoti su specialistais. Pirmiausia, reikėtų pasirūpinti, kad terasa turėtų nuolydį, kuris padėtų lengvai nutekėti lietui ar ištirpusio sniego vandeniui. Todėl itin svarbu kruopščiai parinkti hidroizoliaciją, sandarinimo juostas, klijus, apdailos medžiagas ir jų priedus.

Hidroizoliacijai reikėtų skirti ypatingą dėmesį, nes vien tik gero glaisto ir kruopštaus kompensacinių siūlių paruošimo nepakaks. Hidroizoliacija, ko gero, yra pagrindinis elementas, užtikrinantis terasos ilgaamžiškumą, todėl čia taupyti nereikėtų. Galime pastebėti, kad dažniausiai ir pirmiausiai terasoje atšoka perimetru esančios plytelės. Taip yra todėl, kad temperatūrinių svyravimų metu didžiausios deformacijos tenka kraštinėms plytelėms. Laimei, paskutiniais metais yra rastas sprendimas – perimetro profiliai. Tai aliuminių profilių sistema „Renoplast“, kuri yra lengvai įrengiama montuojant terasą ir eliminuoja pagrindinę šio tipo terasos problemą – deformacijas, taip pat padeda pasišalinti likutinei ar atsitiktinei drėgmei.

Medžiagų kokybė

Lauko terasos kokybė bei ilgaamžiškumas priklauso ne tik nuo kruopštaus procesų atlikimo, bet ir nuo pasirinktų medžiagų – pradedant nuo grindų dangos ir baigiant plytelių siūlių glaistu. Perkant glaistą plytelių tarpams užglaistyti, nepamirškite atsižvelgti į tai, ar jis tinka naudoti lauko sąlygomis. Rekomenduojame rinktis naujuosius glaistus-klijus „Ceresit CE79 UltraEpoxy“, kurie tinka naudoti patalpose ir lauke, nuolat drėgnose vietose ir net ten, kur naudojamas nedidelio druskingumo vanduo. Šie glaistai padeda užtikrinti visišką atsparumą chemikalų poveikiui.

Taip pat galite rinktis „Ceresit CE89 UltraEpoxy“ plytelių glaistus-klijus, kurie tinka klijuoti ir glaistyti sienų grindų plyteles, kai reikalingas atsparumas spalvos blukimui, valymo bei aplinkos chemikalams, trūkiams dėl vibracijų ir pan. Juos galima naudoti tiek patalpų viduje, tiek lauke, kai glaistomos 1–15 mm pločio siūlės. Epoksidiniai glaistai pasižymi ypatingu atsparumu eksploatacijai, spalvos stabilumu ir mažiausiu vandens įgeriamumu, todėl yra užtikrinamas ilgalaikis sprendimas.

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą