Plytelių klijavimas: mažiau dulkių!

2022-02-09, autorius Žydrūnas

 

Atliekant tokius vidaus apdailos darbus, kaip plytelių klijavimas, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patalpos ypatybes ar plytelių rūšį – labai svarbi detalė yra klijai. Naujos kartos nedulkantys plytelių klijai CERESIT CM 17 LD su mikropluoštu – idealus sprendimas populiariausių rūšių plytelėms tvirtinti ant besideformuojančių pagrindų. Kviečiame su jais susipažinti iš arčiau!

Pasirinkimo kriterijai

Norint išsirinkti tinkamus plytelių klijus, svarbu atsižvelgti ne tik į pačių klijų, bet ir į plytelių, pagrindo bei netgi patalpos charakteristikas. Tokioje apdailos kategorijoje, kaip plytelių klijavimas, viskas yra susiję ir svarbu – juk skirtingos patalpos skirtos skirtingai funkcijai atlikti, tad plytelių paviršiai turi ilgai tarnauti. Vonioje, virtuvėje bei koridoriuje bus naudojamos nevienodos plytelės, taip pat jos skirsis lauke ir viduje. Sienoms, grindims irgi nepatariama naudoti vienodų. Taigi, plytelės turi daugybę parametrų, tokių kaip kietumas (dėl atsparumo nusidėvėjimui), slidumas (kad tiktų vonios grindims), vandens įgeriamumas (kad tiktų laukui) ir pan.

 

Plytelių klijai pagal panaudojimą yra skirstomi į klases: standartiniai, padidinto elastingumo bei elastingi (elastiniai) klijai. Apibrėžti klijų parametrams yra nustatytas standartas EN12004 ir atitinkamas jų klasifikavimas, pvz.: C1 T – cementiniai klijai keraminėms plytelėms vidui–laukui, C2 TE – padidinto sukibimo stiprio cementiniai klijai su prailgintu atviru koregavimo laiku, C2 TE S1 – ypač elastingi cementiniai klijai, pasižymintys padidintu lipnumu ir ilgu atviru koregavimo laiku.

 

Taigi, prieš renkantis klijus yra būtina žinoti:

1. ant kokio pagrindo bus klijuojama (jeigu silpnas pagrindas, jį reikia gruntuoti),

2. kur bus klijuojama (viduje, lauke), ar bus šildomos grindys, kokios plytelės (keraminės ar akmens masės ir pan.)

 

Grindinis šildymas daro tiesioginę įtaką visiems paviršiams, su kuriais liečiasi t. y. grindiniam sluoksniui, į kurį yra įmontuojamas, plytelių klijams, glaistui bei pačioms plytelėms. Šiuo atveju klijai yra kritinis sluoksnis, nuo kurio priklauso, ar plytelės neatšoks ir ar nesuskils. Klijai turi būti padidinto lipnumo (C2), būtinai elastiniai (S1).

Niekada nesuklysite pasirinkę C2 TE S1 klasės klijus (siūlome Ceresit CM17) jie tinka įvairių rūšių plytelėms, yra tinkami klijuoti ant daugumos pagrindų, viduje bei lauke, nepriklausomai nuo to, ar įrengtas grindinis šildymas.

 

Kada rinktis mažiau dulkančius klijus?

Mažiau dulkančius klijus rekomenduojama naudoti tada, kai nenorima pašalinio dulkėtumo poveikio t. y. dulkėtų paviršių, taip pat dirbant be apsaugos priemonių (akinių, kvėpavimo kaukės, pirštinių). Pavyzdžiui, kai remontuojama viena patalpa gyvenamajame bute ar name, po klijavimo atsiranda smulkių dulkelių ant baldų, indų, drabužių ir pan. kituose kambariuose, kuriuose remontas nebuvo daromas. Taip yra todėl, kad visi cementiniai klijai turi smulkių dulkių, kurios ilgai skraido ore ir nusėda nepageidaujamose vietose.

 

Kad išvengtumėte šio efekto, rekomenduojame rinktis plytelių klijus Ceresit CM17 LD, kuriuose nėra smulkiosios frakcijos, todėl dulkėtumas sumažintas iki minimumo. Šių klijų kaina yra kiek aukštesnė, tačiau jie ne tik padeda išvengti netvarkos, bet ir saugo sveikatą, todėl dirbant su Ceresit CM17 LD klijais, išvengsite nepageidaujamų veiksnių ir gausite garantuotą priklijavimo kokybę.

 

Ypač elastingi plytelių klijai CM17 LD padės pasiekti nepriekaištingų rezultatų. Jie tinka naudoti įrengiant šildomas grindis, taip pat net ir klijuojant plyteles drėgnose patalpose, balkonuose ar terasose. Be to, šiuos klijus galima tepti ant labai didelių plytelių (ilgoji kraštinė iki 100 cm) ir jie sustingsta vos per 12 valandų! Gamintojas užtikrina CM17 LD klijų ilgaamžiškumą jie stabiliai laikosi ant vertikalių paviršių, yra atsparūs vandens ir šalčio poveikiui.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą