Sienų dažymo ABC: pataria ekspertai

2021-10-13, autorius Žydrūnas

Sienų dažymas – vienas pagrindinių remonto darbų. Tik vieni jį patiki meistrams, kiti imasi teptuko patys. Nusprendus meistrais būti patiems ir siekiant, kad dažymo rezultatas būtų kokybiškas bei ilgalaikis, reikia laikytis tam tikros tvarkos bei taisyklių. Todėl dalijamės praktiniais patarimais, kurie pravers naujakuriams ar planuojantiems remontą savo namuose.

 

Pasiruošimas dažymui

Kone kiekvienas žino, kad dažymas prasideda visai ne nuo dažų tepimo ant sienos. Pirmiausia, reikia paruošti patalpą – atlaisvinti dažomą plotą bei apsaugoti baldus. Juos galite sustumti į vieną krūvą ir apdengti apsaugine plėvele. Šalia sienų esantį grindų plotą patariama taip pat uždengti plėvele arba apklijuoti popierine lipnia juostele. Tuomet reikia tinkamai paruošti sienų paviršių – nugramdyti senus atšokusius dažus gremžtuku arba nuvalyti seną tapetų sluoksnį (jeigu toks yra), esant poreikiui, pašalinti pelėsį.

Jeigu siena lygi, jums pasisekė – dažymo procesas vyks sklandžiau, o ir rezultatas bus geresnis. Tai patikrinti galite pasitelkę šviestuvą – nukreipę šviesą į sieną iš skirtingų pusių pastebėsite, ar paviršius lygus, ar turi įdubimų, griovelių, skylučių. Jeigu visgi siena nėra labai lygi, paviršių reikėtų užglaistyti. Nedideliems paviršiaus įdubimams iki 3 mm naudokite smulkiagrūdį glaistą, didesniems įdubimams reikėtų naudoti stambiagrūdį glaistą.

Glaistui išdžiūvus, jį reikia nušlifuoti ir pašalinti šlifavimo dulkes – tai atliekant rekomenduojama dėvėti kaukę, galvos apdangalą bei pirštines. Tai padės išvengti nemalonios odos ar kvėpavimo takų reakcijos į dulkes. Nesvarbu, ar sienos lygios, ar buvo glaistomos ir šlifuojamos, prieš gruntuojant reikia jas švelniai nuvalyti šluoste, kad pašalintumėte dulkes bei purvą.

 

Gruntavimas ir dažymas

Kai siena lygi ir švari, galima imtis gruntavimo. Gruntas yra rišamoji skysta kompozicija, naudojama prieš kiekvieną sluoksnį dengiant apdailos medžiagas. Ji padidina sienos paviršiaus sukibimą ir sutvirtina silpnus, birius paviršius, tad itin svarbu pasirinkti kokybišką produktą. Geriausia naudoti gruntinius dažus – jie užtikrina, kad dažai gerai įsigertų ir tolygiai pasidengtų. Šį darbą puikiai atlieka Sadolin Grund arba Grund+ dažai. Šiuos gruntinius dažus galime sutonuoti, o tai dar labiau padidina dažų dengiamumą! Probleminius paviršius, kurių sienos yra dažytos kalkiniais dažais arba pažeistos gaisro siūlome naudoti ORIGINAL SPÄRRVITT ISOLERANDE arba HAFTGRUND gruntinius dažus.

Sienų paviršiui nugruntuoti prireiks ypatingo kruopštumo bei kokybiško įrankio – volelio. Dideliam plotui naudokite platų volelį, o sunkiai pasiekiamoms vietoms reikėtų rinktis mažesnį. Visą sieną denkite tolygiai, nepalikdami jokių tarpelių. Užbaigę palaukite, kol gruntas įsigers.

Paskutinis žingsnis – dažymas. Vos tik atsidarius dažų kibirėlį, dažus reikėtų sumaišyti, nes ilgiau pastovėjus, sudedamosios dalys gali būti atsisluoksniavusios. Dažams taip pat naudokite skirtingo pločio volelius, sunkiai pasiekiamoms vietoms, tokioms kaip, ertmės už radiatoriaus, vietos po palange, galite naudoti teptuką. Įsitikinkite, kad jūsų naudojami įrankiai yra švarūs ir sausi.

Taip pat naudinga greta savęs turėti švarų skudurėlį – jis padės nuvalyti ant grindų nutekėjusius dažus ar jų perteklių. Baigę dažyti pirmąjį sluoksnį palaukite, kol jis visiškai nudžius ir, priklausomai nuo dažų tipo ar poreikio, dažykite dar kartą. Nepalaukus dažai gali pasidengti netolygiai ir darbas bus atliktas veltui.

Sienų dažymui reikalingas medžiagas bei įrankius galite rasti fizinėse „Spalvų salos“  parduotuvėse bei e. parduotuvėje spalvusala.lt. O prireikus pagalbos, galite kreiptis į mūsų specialistus, kurie noriai suteiks visą reikalingą informaciją apie „Spalvų salos“ asortimentą.

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą