Tausokime gamtą kartu: tvarūs dažymo sprendimai

2022-08-25, autorius Žydrūnas

 

Šiandien kiekvienas mūsų veiksmas lemia, kokiame pasaulyje ir kokiomis sąlygomis gyvens ateities kartos. Globalinė klimato kaita ir ekologinė krizė skatina atkreipti dėmesį į tai, ką vartojame, kiek vartojame bei tinkamai dėlioti savo prioritetus. Kartu su „Sadolin“ atstovais raginame keisti vartojimo įpročius ir namų apdailai dažniau rinktis tvarius sprendimus.

 

Ką apie dažus pasako jų sudėtis?

Pasak „Sadolin“ specialistų, kai kuriems produktams galima parinkti alternatyvias tvarias žaliavas gamybai, tačiau lauko ir vidaus dažai yra sudaryti iš penkių skirtingų komponentų grupių (rišikliai, pigmentai, užpildas, skiediklis, priedai), kurių vos viena gali būti pakeičiama į ekologišką / žaliąjį komponentą. Pastaruoju metu auga vandens pagrindo naudojimas, nes yra sugriežtinti lakiųjų organinių junginių (LOJ) ir kenksmingų, oro teršalų emisiją ribojančių tarptautinių bei vietinių reglamentų reikalavimai. Didelis LOJ kiekis teršia patalpų orą, sukelia įvairius sveikatos sutrikimus, turi įtakos pažemio ozono formavimuisi bei prisideda prie šiltnamio efekto. Dėl šių LOJ sukeliamų veiksnių pagal Europos Sąjungos direktyvą Nr. 2004/42/EB ribinis leidžiamas LOJ kiekis gaminyje yra 30 g/L.

 

Renkantis dažus parduotuvių lentynose, labai svarbu atkreipti dėmesį į dažų sudėtį, ypač joje esantį LOJ kiekį. Norint prisidėti prie aplinkosaugos ir geros savo bei artimųjų sveikatos, reikėtų rinktis produktus su kuo mažesniu LOJ kiekiu. Vandeniu, o ne organiniais tirpikliais skiedžiami akriliniai dažai yra mažiau taršūs, be to, neskleidžia tokio aitraus kvapo kaip alkidiniai. „Spalvų salos“ asortimente galite rasti tvarių vandeninių dažų variantus, tokius kaip „Sadolin Professional“, „Sadolin Bindo“ ar „Sadolin Ambiance“, kuriuose LOJ yra tik 1 g/L, t. y. net 30 kartų mažiau nei nustatyta norma. Išskirtinėmis savybėmis pasižyminti „Sadolin Easy Care“ linija sudėtyje turi mažiau nei 4 g/L LOJ.

 

Dažų kokybė prisideda prie atsakingo vartojimo

Keisti savo vartojimo įpročius galite ne tik atsižvelgdami į dažuose esantį LOJ kiekį, bet ir namų atnaujinimui rinkdamiesi kokybiškus, ilgaamžius dažus. Atkreipkite dėmesį į vidaus sienų dažų atsparumą mechaniniam poveikiui (plovimui, šlapiam trynimui ir pan.) bei spalvos stabilumą – kuo dažai bus atsparesni aplinkos poveikiui, tuo rečiau atsiras būtinybė perdažyti patalpas. Pagal atsparumą šlapiam trynimui daugelis „Sadolin“ produktų yra aukščiausios klasės – nudažytą paviršių lengva prižiūrėti daug metų. Tiesa, vertėtų nepamiršti, jog dažų ilgaamžiškumas priklauso ir nuo dažomo paviršiaus paruošimo, todėl būtina atidžiai sekti instrukcijas, esančias ant produktų etikečių. Ant kiekvienos „Sadolin“ dažų dėžutės rasite informaciją, kokį plotą jais galite padengti. Taip galėsite tiksliai apskaičiuoti, kiek dažų jums reikia, ir įsigyti būtent tą kiekį, nepalikdami likučių utilizuoti.

 

Rinkoje atsiranda vis daugiau aplinkai draugiškų produktų, kurie yra žymimi specialiais tai nurodančiais ženklais. Vienas pagrindinių yra Europos Sąjungos ekologinės kokybės ženklas – gėlė, kurią galite rasti ir ant kai kurių „Sadolin“ produktų, pavyzdžiui, dažų „Sadolin Bindo“. Tai reiškia, jog dažai atitinka Europos Sąjungos ekologinio ženklinimo reikalavimus ir mažiau kenkia aplinkai. Gėlės ženklą gauna tik tie produktai, kurie atlikus kruopščius tyrimus, kaip produktas veikia aplinką per visą jo būvio ciklą, pripažįstami atitinkančiais aukštus kokybės ir aplinkos apsaugos reikalavimus. Lietuvoje nėra daug šiuo gėlės ženklu pažymėtų produktų, tačiau tiek gamintojų, tiek visos visuomenės sąmoningumas auga, todėl ateityje galime tikėtis teigiamų pokyčių šioje srityje.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą