Tvarūs pokyčiai namuose: medinių baldų atnaujinimas

2023-04-14, autorius Žydrūnas

Kone kiekvienas savo namuose, kieme ar vasarnamyje turime medinių baldų, kurie skaičiuoja metus ar net dešimtmečius. Galbūt jų išvaizda jau nebėra tokia estetiška kaip vos tik nusipirkus, tačiau patys baldai yra kokybiški ir funkcionalūs. Pažįstama? Tuomet specialiai jums – keli patarimai, kaip prikelti medinius baldus naujam gyvenimui.

Naujos spalvos – naujas vaizdas

Kone paprasčiausias ir efektyviausias būdas atnaujinti senus baldus yra juos perdažyti. Tik prieš tai atliekant, būtina atsižvelgti į keletą svarbių žingsnių.

Pirmiausia reikia paruošti baldus dažymui – nušlifuoti paviršių, pašalinti visus esamus dažus bei nešvarumus. Seniems dažams naikinti galite naudoti cheminį valiklį. Jį užtepkite ant nudažyto paviršiaus, palaukite, kol dažai pradės luptis ir švelniai pašalinkite juos gremžtuku (esant poreikiui, papildomai naudokite plieno vilnos kempinėlę). Tuomet nuvalykite medienos paviršių šiltu vandeniu ir muilu bei leiskite visiškai išdžiūti.

Priklausomai nuo baldų būklės, prieš dažant gali tekti naudoti gruntą, kad dažai tinkamai priliptų prie paviršiaus. Tuomet jau galite dažyti baldą nauja spalva. Svarbu pasirinkti specialiai medienai pritaikytus dažus. Rekomenduojame rinktis „Sadolin Easycare Wood&Metal“ – tai greitai džiūstantys, lengvai dažomi, matiniai vandeniniai alkidiniai dažai, kuriais lengvai nudažysite ne tik baldus, bet ir duris, langus, radiatorius ar kitus medinius bei metalinius paviršius viduje ir lauke. Atkreiptinas dėmesys į tai, jog šie dažai sudėtyje beveik neturi LOJ, nesibraižo, lengvai valomi, be to, tinka net ir vaikų žaislams dažyti.

Jeigu ieškote įdomesnio sprendimo vaikų kambariui, galite paversti senos medinės spintos sieną rašymo lenta. Tam tereikės specialių dažų Dupli Color Smart Wall Blackboard Paint ir jūsų fantazijos! Kreidiniais dažais galima dažyti bet kokį lygų, neporėtą paviršių: gipso kartoną, medieną, tinką, metalą ir kt. Ant jo galėsite rašyti su bet kokia sausa ar skysta kreida, o viską nuvalyti su sausa arba drėgna šluoste.

Natūralus medienos sendinimas

Vienas efektyvių ir nesudėtingų būdų suteikti medienos gaminiams naują vaizdą – sendinimas. Oksidacija – natūralus medienos senėjimo procesas, vykstantis ją veikiant saulės spinduliams bei deguoniui. Medienos paviršius šviesėja arba tamsėja, priklausomai nuo medienos rūšies. Tačiau ar žinojote, kad medieną galite pasendinti labai paprastai, pasitelkę natūralias priemones?

Medienos sendinimas actu yra populiarus ir nebrangus būdas suteikti medienai vintažinę išvaizdą. Jums reikės: baltojo acto, plieno vatos, švaraus stiklainio ir teptuko.

Padalinkite plieno vatą į mažus gabalėlius ir įdėkite į stiklainį. Įpilkite tiek baltojo acto, kad visiškai uždengtų vatą, sandariai užsukite dangtelį. Leiskite mišiniui nusistovėti mažiausiai 24 valandas (galima netgi ilgiau). Teptuku užtepkite gautą tirpalą ant medienos paviršiaus – jis pradės reaguoti su medienoje esančiais taninais, sukeldamas cheminę reakciją, kuri patamsins arba, kitaip tariant, pasendins medieną. Jei naudojate šviesesnę medieną, procesas gali užtrukti ilgiau, kol pasirodys rezultatai, todėl būkite kantrūs ir leiskite tirpalui išdžiūti bei veikti palaipsniui. Paskutinis žingsnis – paviršiaus padengimas skaidria danga (laku) tam, kad apsaugotumėte medieną ir išlaikytumėte sendintą išvaizdą.

Baldų atnaujinimas yra tvarus, taupus ir kūrybiškas būdas įkvėpti seniems bei susidėvėjusiems daiktams naujos gyvybės. Tad skatiname pasitelkti vaizduotę ir kibti į darbus jau dabar! Reikiamas priemones ir įrankius rasite spalvusala.lt

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą