DIY: vasarnamio virtuvės atnaujinimas

2022-05-09, autorius Žydrūnas

 

Kadangi Lietuvoje vasara mus lepina saulėtais orais, dažnas renkasi bent trumpam pabėgti nuo miesto šurmulio ir dalį savo atostogų praleisti sodyboje ar vasarnamyje. Jeigu jūsų vasarnamis seniai nematė remonto, pasidalinsime, kaip atnaujinti interjerą nenuskriaudžiant piniginės. Pradėkite nuo virtuvės – vietos, kurioje praleidžiama nemažai laiko ruošiantis grilio seansui bei pjaustant šviežiai darže nuskintas salotas.

 

Pabodusias plyteles galimas tiesiog... nudažyti!

Sodų nameliuose padarytas remontas kartais skaičiuoja dešimtmečius, tad kai kurie interjero elementai jame būna gerokai pasenę. Vienas tokių – virtuvės plytelės, nutaškytos riebalais ir kitais nešvarumais... O ant jų neretai puikuojasi senamadiški raštai, nekeliantys nei įkvėpimo gaminti nei apetito. Jeigu ir jūsų plytelės prašosi atnaujinimo, o šiuo metu nenorite daug išlaidauti remonto, galite jas nudažyti savarankiškai. Dalijamės, kaip tai padaryti greitai ir paprastai:

  1. Paruoškite paviršių, kad dažai gerai su juo sukibtų. Labai kruopščiai nuplaukite ir nušveiskite paviršių nuo riebalų, kalkių nuosėdų bei kitų nešvarumų.
  2. Vietas, kurių nenorite dažyti, uždenkite popieriumi ar plėvele. Jei reikia, išklokite likusią patalpą apsauginiu audeklu.
  3. Nugruntuokite plyteles. Tam puikiai tiks gruntiniai dažai Sadolin MASTER BASE arba gruntas Ceresit CN94.
  4. Gruntui išdžiūvus, galite imtis plytelių dažymo pasirinktais vandens pagrindo dažais.

 

Spintelės reikalauja atnaujinimo. Ar būtina jas keisti?

Vienas pagrindinių virtuvės akcentų – spintelės, kurios bėgant metams nusidėvi, išblunka, be to, kartais tiesiog pabosta jų spalva. Keisti visas spinteles ar jų paviršius yra gana brangu, tačiau galite jas perdažyti. Svarbu paminėti, jog tai neprilygs profesionalų atliktam darbui, tačiau suteiks jaukumo jūsų namų erdvei. Sadolin ekspertai pataria, kaip tai atlikti vos keliais nesudėtingais žingsniais:

  1. Nuimkite spintelių bei stalčių rankenėles ir išimkite jų turinį. Lipnia juosta apklijuokite vyrius ir stiklą, jei reikia, išklokite likusią patalpą apsauginiu audeklu.
  2. Nuplaukite spinteles naudodami muilo drožles arba stiprų valiklio tirpalą. Taip pašalinsite riebalus ir užtikrinsite lygų dažomą paviršių. Drėgna šluoste nušluostykite muilo likučius.
  3. Spintelėms nudžiūvus nušlifuokite paviršių smulkiu švitriniu popieriumi (galite praleisti šį veiksmą, jei dažote melamino ar laminato paviršių). Užpildykite nelygumus kokybišku paruoštu glaistu ir nušlifuokite dar kartą.
  4. Jei baldai mediniai, jų gruntuoti nereikia, o jeigu jie laminuoti, tada reikėtų naudoti gruntinius dažus, pavyzdžiui, Sadolin MASTER BASE.
  5. Nudažykite dviem sluoksniais pasirinktos spalvos dažų. Rekomenduojame aukštos kokybės vidaus ir lauko darbams skirtus pusiau matinius arba blizgius dažus Sadolin MASTER NOVUS. Kai pirmasis sluoksnis bus visiškai išdžiūvęs, nušlifuokite jį smulkiu švitriniu popieriumi, kad užtikrintumėte lygią ir profesionalią dangą. Nepamirškite drėgna šluoste nuvalyti dulkių.
  6. Kai antrasis sluoksnis visiškai išdžius, atsargiai atklijuokite lipnią juostą, sumontuokite rankenėles (esant poreikiui, jas galite keisti naujomis) ir grožėkitės žibančiomis atnaujintomis spintelėmis.

 

Papildomo jaukumo jūsų virtuvei suteiks atnaujinti indai bei įrankiai, o bendrą vaizdą pagyvins gyvi augalai ar aksesuarai!

 

 

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą