Žvyrkelis be dulkių? Įmanoma pasirinkus tinkamas priemones!

2022-05-04, autorius Žydrūnas

 

Daugelis šiltuoju metų laiku pilką miesto vaizdą iškeičia į gryną orą bei poilsį sode ar kaimo namelyje. Deja, kone po kiekvieno apsilankymo užmiestyje automobilis reikalauja spa procedūrų, nes, norint įvažiuoti į mylimą sodybą, tenka dardėti žvyrkeliu, kuris padengia mašiną storu dulkių sluoksniu. Dulkėmis nuklotas lieka ne tik automobilis, bet ir kieme augantys augalai ar netgi pastato langai. Pristatome VINCENTS POLYLINE priemones dulkėms nuo žvyrkelių šalinti, kuris palengvins jūsų poilsį.

 

Gyventi šalia žvyrkelio – kenksminga sveikatai

Pernai Lietuvos automobilių kelių direkcijos skelbtais duomenimis, Lietuvoje egzistavo apie 6000 kilometrų žvyrkelių. Jų gausu kaimuose, soduose ar sodininkų bendrijose, taip pat naujuose užmiesčio kvartaluose. Siekiant, kad Lietuvos keliai tarnautų visuomenei, būtų saugūs ir gerintų susisiekimą, Kelių direkcija vykdo žvyrkelių asfaltavimo programas, tačiau greta jų gyvenantys ar pailsėti atvykstantys žmonės šiandien vis dar kenčia nuo kylančių dulkių ir jų sukeliamos žalos.

 

Dulkės, ypač vyraujant giedriems, sausiems orams, padengia automobilį, nusėda ant pastato langų ir palangių, lauke džiūstančių skalbinių, taip pat storu sluoksniu nukloja sode augančius augalus. Be to, atvykus į kaimą ar sodą, kasdien tenka tomis dulkėmis kvėpuoti, tad atsiranda nemalonių pojūčių, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys, akių perštėjimas ar net galvos skausmas.

 

Priemonės, kurios palengvins kasdienybę

Dulkės – neatsiejama žvyrkelių dalis. Jos yra tarsi rišamoji medžiaga smulkių frakcijų skaldai, esančiai kelio dangos viršutiniame sluoksnyje. Be smulkių dalelių kelio paviršius suirtų, akmenys lėktų į griovius ir automobilių šonus, o po kiek laiko kelio danga taptų panaši į bulvių lauką.

 

Šiandien rinkoje egzistuoja produktai, skirti žvyrkelių dulkėtumui mažinti. Jie gaminami iš kalcio chlorido, kuris absorbuoja drėgmę ir tokiu būdu pritraukia smulkias daleles prie kelio dangos paviršiaus. Naudojant specialias priemones, yra ilgiau išlaikoma gera žvyrkelių būklė – kasmet ištirpus sniegui nereikia papildomo žvyro viršutiniam kelio dangos sluoksniui atkurti. Be to, arti žvyrkelio įsikūrusių sodybų gyventojai gali džiaugtis švaresniu oru ir gerokai sumažėjusia tarša daržuose.

 

Pagal poreikį galite rinktis birią (dribsnių pavidalo) arba skystąją priemonę dulkėms mažinti. VINCENTS POLYLINE CC Road dribsniai gruntiniuose keliuose įprastai išbarstomi jau ankstyvą pavasarį, nutirpus sniegui – esant teigiamai oro temperatūrai, naktimis jau nebešąlant. Išbarsčius dribsnius, dulkės yra visiškai surišamos, o veikliosios medžiagos efektyvumas užtikrinamas visai vasarai. Skystąją priemonę VINCENTS POLYLINE DUSTOFF galima naudoti žvyrkeliams, kurių viršutinio sluoksnio granuliometrinės struktūros modulis ne mažesnis nei 2 mm. Priemonė tinka norint sutvarkyti tiek naujas, tiek senas žvyrkelių dangas. DUSTOFF poveikis – nuo 3 iki 5 mėnesių, priklausomai nuo eismo intensyvumo ir kelio kokybės.

Straipsnio komentarai

Palikti komentarą